Zdravlje

Zašto ponekad pričamo sami sa sobom?

Ako pričate sami sa sobom, to nije znak ludila, nego zdravog razuma, tvrde britanski psiholozi.


Ako ste se ujutro probudili nemotivirani i naglas rekli: “Ajde, ustaj i odi na posao”, to nije ništa neobično, naročito ako ste suočeni sa situacijom zbog koje ste nervozni..

Naime, većina ljudi ima unutarnji glas, onaj koji vas vodi, potiče vas i pohvaljuje, ali i koji vam se ruga. Taj glas ostaje u našim glavama gotovo cijelo vrijeme, ali povremeno, da toga niste ni svjesni, samo taj glas izgovorite na glas.

Postoji nekoliko znanstvenih objašnjena zašto do toga dolazi, a u knjizi My Stroke of Insight kao glavni razlog zašto razgovaramo sami sa sobom navodi se kako to nije nikakav znak luidla, nego način na koji mozgu dajete konkretne upute i naredbe i mozak tako postaje više fokusiran.

Psiholozi navode kako je to govor kojeg automatski koristimo još od ranog djetinjstva. Djeca, ističu psiholozi, često pričaju sama sa sobom i to instinktivno, što je jedan od načina na koji uče.

Međutim, naša nas okolina, zbog neznanja, kao djecu ušutkava i govori da ne pričamo sami sa sobom, upravo zbog raširenog vjerovanja kako je riječ o poremećaju.

No, psiholozi tvrde suprotno – ako si imate nešto za reći, recite to naglas, jer upravo je šutnja greška.


Tekst: express.hr

 Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close