Lifestyle

Zašto je na ulicama sve manje gradskih vrapčića?

MOŽDA ste primijetili, no na gradskim ulicama sve je manje slatkih vrapčića. A sve to može se zahvaliti 2 stvari: sve većem zagađenju te brzoj hrani, čije su žrtve postale i ove životinje.


Znanstvenici su za potrebe istraživanja, promatrali 110 ptica, od kojih je njih 68 bilo odraslo, a 42 tek maleni ptići, i to u dva grada te na 2 sela. Pticama je mjerena tjelesna masa, količina masnih naslaga na vratu, veličina nogu, krila i kljuna.

Nakon usporedbi gradskih i seoskih ptica, istraživači su otkrili kako su gradski vrapci 5-10 posto manji i mršaviji od onih seoskih. No, s druge strane, njihovi mladunci su deblji od svojih prijatelja sa sela.
“Ovi podaci dokaz su kako gradski vrapci jedu previše masne hrane. Mladunci za rast trebaju prije svega uzimati proteine, koje dobivaju od insekata. No, u gradovima je puno lakše doći do mrvica brze hrane”, zaključak je istraživača.

Ova hrana ne ugrožava život mladunaca, ali utječe na to da gradski vrapci liježu manje jaja, a njihovi mladunci tako i sporije rastu.


Tekst: index.hr

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close