Tech

Zašto u hrvatskim gradovima vrijede različita prometna pravila?

Ako vozite Zagrebom, vrijede jedna pravila, a ako vozite, recimo Karlovcem, vrijede – druga. Primjerice, zelena pomoćna strelica na semaforu u Zagrebu znači jedno, a u Karlovcu posve drugo. Kako je to moguće?


U Gradu Zagrebu postoji ukupno 455 semafora. Na nekima od njih pale se i dopunske zelene strelice

U Gradu Zagrebu kad se pojavi dopunska zelena strelica, vozači znaju da mogu krenuti i da imaju prvenstvo prolaska u odnosu na druge automobile. Međutim, da se gleda po Zakonu, prednost bi imali oni automobili koji dolaze s glavne ceste.

Zagreb je tu nastojao povećati sigurnost na svojim prometnicama, ali je onda indirektno izazvao situaciju da ti vozači koji su naučili voziti po Zagrebu u nekom drugom gradu mogu ući u nesigurnu situaciju“, objašnjava Marko Šoštarić s Fakulteta prometnih znanosti.

Da vozač iz Zagreba ode primjerice u Rijeku imao bi potencijalnih problema. Jer kada se upali dopunska zelena strelica u Rijeci vozačima je to znak da mogu krenuti na semaforu, međutim prije nego što izađu na glavnu cestu, moraju obratiti pozornost dolazi li tko iz tog pravca, tako da se zagrebačko poimanje prometa u Rijeci može zaboraviti.

U Osijeku su pravila jednaka onima u Zagrebu. A kako je to moguće, jedna država, a različita pravila?

Pročitajte više na dnevnik.hr

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara


Foto: wikimedia commons

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close