Vijesti

Zašto doživljavamo deja vu?

Svi znamo što je déjà vu. Iskusili smo taj osjećaj kao da se trenutak ispred nas već dogodio iako dobro znamo da smo sada prvi put ovdje. Znanstvenici sada vjeruju da su napokon otkrili pozadinu zbog koje se javlja ovaj fenomen i ne, ne radi se o bugu u Matrixu.


Razlog zbog kojeg je ovo bilo toliko teško proučavati je nepredvidljivost samog fenomena. Akira O’Connor sa Sveučilišta St. Andrews za Digital Trends kaže kako to znači i da je iznimno teško doći u priliku za obaviti mjerenja. No, sada se i ovdje mijenjaju stvari. O’Connor je s kolegama odlučio u laboratorijskim uvjetima replicirati déjà vu te su otkrili da je ovo tehnika koju mozak koristi kako bi bio siguran da su sjećanja točna.

Ispitanicima su u testu izgovarali niz povezanih riječi poput krevet, jastuk, noć, prekrivač. Namjerno bi izostavili san te su ispitivali ljude jesu li čuli riječ na s, na što su odgovorili da nisu. Kasnije, kad su od njih tražili da da se prisjete jesu li čuli riječ san, sjećali su se da nisu čuli tu riječ, ali u isto im je vrijeme bila poznata jer je bila povezana s prethodnima i tako je simuliran déjà vu.

U to vrijeme su skenirali i mozak ispitanika kako bi vidjeli taj mentalni konflikt u mozgu, a skeniranje je pokazalo aktivnost u čeonom dijelu mozga, tj. područjima koja su ovezana s odlučivanjem. U isto vrijeme nije bilo aktivnosti u dijelu mozga povezanom sa sjećanjem, što bi se očekivalo da je déjà vu povezan s lažnim sjećanjima.

Pročitajte više na 24sata.hr

 

Foto: pixabay

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.
Oznake
Back to top button
Close