VijestiZdravlje

Zašto je dobro jesti losos?

Losos je jedna od najzdravijih riba u svjetskim morima, a karakterizira ju narančasto-ružičasta boja mesa. U stotinu grama lososa nalazi se oko 200 kalorija, ali i 20 grama bjelančevina.


Iako se ne smatra dijetalnom namirnicom, preporučuje se jesti svima – uključujući i osobama na dijeti. Razlog za to krije se u obilju visoko vrijednih sastojaka poput omega 3 masnih kiselina koje ubrzavaju metabolizam, ali imaju i druge blagotvorne učinke na ljudski organizam.

Ljekovite moći lososa:
1. Omega 3 masne kiseline smanjuju masnoću u krvi, odnosno loš kolesterol, pa se smatraju čuvarem srca i cijelog krvožilnog sustava.

2. Pozitivno djeluju na upalne procese u organizmu, te na zarastanje rana.

3. Podižu raspoloženje, a neke studije ukazuju i da suzbijaju simptome depresije.

4. Omogućavaju normalan razvoj mozga i stanica oka. Dobre masnoće pridonose i ‘podmazivanju’ zglobova.

5. Losos je izvor i dobar izvor selena, fosfora, kalija te vitamina iz B skupine. Ovi nutrijenti jamče dobar rad živčanog sustava, jačaju kosti i zube, te pretvaraju hranu u energiju.

Kako prepoznati svježeg lososa:
Svježeg lososa možete prepoznati po ispupčenom i bistrom oku, vlažnim škrgama, čvrstom mesu i sjajnoj koži koja nije sluzava. Važno je da meso nem neugodan miris.
Kupujete li samo filete, imajte u vidu da ih pripremite odmah isti dan, ili dan iza kupovine. Trebate ga čuvati u hladnjaku na temperaturi od oko +2 Celzijeva stupnja.

Na hrvatskom tržištu losos je dostupan i u smrznutom, konzerviranom te dimljenom obliku.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Izvor: punkufer.dnevnik.hr | Foto: slate

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close