AutomotoTech

Navijačke zastavice na autima nas koštaju više nego što mislimo?

One se po trgovinama mogu nabaviti relativno jeftino, ali s plaćanjem računa na blagajni ne prestaju automatski i svi troškovi vezani uz taj navijački rekvizit baš kao što s bacanjem pohabanih plastičnih ostataka u kantu za smeće ne završava onečišćenje koje će uzrokovati.


Naime britanski su stručnjaci još 2011. pomoću zračnog tunela, u kakvima se obično testira dizajn automobila ili aviona, izračunali koliko se povećava potrošnja goriva kada se vozila okite različitim zastavama različitih dimenzija. Rezultati su pokazali da će svaka standardna manja zastava, kakvih će ovih dana na hrvatskim ulicama biti na tisuće, povećati trošak goriva za oko tri posto. Ako ih na automobil postavite četiri – na sva četiri prozora ili ugla, potrošnja će skočiti za 12 posto. Ako uzmemo da je cijena litre benzina oko 9,2 kune, to znači da će četiri zastavice povećati njegovu cijenu za oko jednu kunu.

U ovom izračunu ključna su tri čimbenika o kojima ovisi otpor zraka – veličina zastave, materijal od kojeg je napravljena i brzina kojom se vozilo kreće. Što je zastava veća, otpor će biti veći. One velike, ‘prave’ zastave potrošnju mogu povećati i za 20 posto! Dakle, ako vozite s velikom zastavom cijena litre benzina za vas će se popeti na oko 11 kuna.

Kako bi razmjeri povećanja potrošnje bili još jasniji, zastavice možemo usporediti s klimatizacijskim uređajima u automobilima koji povećavaju potrošnju benzina za pet do 30 posto, ovisno o geografskom položaju. Drugim riječima četiri male zastavice ili jedna velika stajat će vas u prosjeku više od ugodne temperature u autu na užarenom asfaltu.

Ako su zastavice napravljene od gušćeg i težeg materijala, otpor će se dodatno povećati. S druge strane dok automobil stoji na semaforu ili se kreće vrlo polagano, otpora nema pa nema ni povećanja potrošnje. Međutim na autocestama ona postaje vrlo velika.

Još jedan ozbiljan problem u ovom kontekstu je pitanje sigurnosti. Naime, automobilska udruženja upozoravaju da se zastavice tijekom vožnje na autocestama mogu otrgnuti i zalijepiti na vozačko staklo automobila koji vozi iza. Zato ih na međugradskim vožnjama treba skinuti.

Podsjećamo vas da zastavice skinete i ako idete preko granice jer bi vas slovenski policajci mogli osiromašiti za 40-ak eura kako su to znali činiti tijekom Eura 2008.

Dakle, ako ovaj izraz domoljublja i sportske strasti pomnožite s milijunima automobila, dobit ćete stotine milijuna litara benzina i tone ispušnih plinova!

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Izvor: tportal | Foto: šibenskiportal.rtl.hr

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close