Politika

Zaraženi birači će ipak moći glasati, DIP objasnio kako

NAKON ODLUKE USTAVNOG SUDA

U Državnom izbornom povjerenstvu danas su održali press konferenciju u vezi s odlukom Ustavnog suda o glasanju osoba zaraženih Covidom-19.


Izražavamo zadovoljstvo da je Ustavni sud prihvatio ustavno pravo da zaražene osobe ne mogu osobno doći i prići biračkom mjestu. Međutim, Ustavni sud je ocijenio da takvim biračima pripada pravo da im se omogući glasanje, pod prilagođenim uvjetima. Sukladno tome Državno izborno povjerenstvo je donijelo izmjenu i dopunu tehničke upute sa suglasnošću HZJZ-a”, rekla je Ana Lovrin.

Brisali smo stavak da ne mogu glasati, dodano je glasanje zaraženih s Covidom-19. Oni će glasati preko druge osobe koja će po njihovoj ovlasti glasati umjesto njih”, rekao je Slaven Hojski iz DIP-a.

Potom su objasnili kako će to sve izgledati.

“Birački odbor će na poziv birača doći pred stan, neće imati neposredan kontakt. Birački odbor će obavljati s osobom od povjerenja osobe koja ima Covid-19, koja će zaokružiti kandidata i listu po njegovom nalogu, staviti u omotnicu i predati biračkom odboru koji će čekati ispred stana”, kazali su u DIP-u.

Osoba od povjerenja je ona koja živi u kućanstvu sa zaraženom osobom, a neki su javili da imaju nekoga za pozvati, dodaju iz DIP-a.

“Postoje i dalje mjere zaštitnih maski, rukavica, dezinficiranja ruku i ostalo što je potrebno. Ono što se odnosi na osobu od povjerenja, ostaje isto kako je bilo i ranije”, kazao je Hojski.

DIP cijelo vrijeme vodi računa o ustavnopravnoj obvezi zaštite zdravlja pučanstva. Po izmjenjenoj tehničkoj uputi osoba zaražena Covidom-19 ne smije doći u kontakt s glasačkim listićem, biračkim odborom i bilo kojim drugim izbornim materijalom”, dodala je Lovrin.

Na konferenciji za medije, Lovrin je rekla da imaju 476 osoba koje su se prijavile na glasanje iz samoizolacije.

“Očekujemo da će se taj broj još povećati. No, ne računamo da će svi koji su zaraženi zatražiti glasanje”, kazala je Ana Lovrin.

Izmjene u tehničkim uputama možete pronaći OVDJE.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: pexels

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close