VijestiScena

Zarada se krije u manjim gradovima?

Želite li uspjeti u nekom poslu “od nule”, veća je vjerojatnost da će vam to poći za rukom u nekom manjem gradiću, nego u milijunskom gradu ili na selu.

Bez obzira što iz desetljeća u desetljeće sve veći udio ljudi u svim državama svijeta migrira sa sela u gradove, tj. povećava se udio urbanog stanovništva nauštrb ruralnog, manje gradske sredine ne samo da nisu nikad izgubile na značenju, nego u poslovanju vrlo često uspješno koriste svoje komparativne prednosti.

Najveća kompanija na svijetu po veličini prihoda, američki Walmart, nalazi se u Bentonvilleu u Arkansasu, gradiću koji ima tek oko 45.000 stanovnika. Donedavno je to bilo seoce u toj rijetko naseljenoj saveznoj državi, da bi u zadnjih 25 godina učetverostručio broj stanovnika.

Kad je riječ o novim, inovativnim tvrkama, praksa u svijetu pokazuje, kako takve tvrtke čak brže sazriju u manjim gradovima, jer osim manjih troškova poslovanja, lakši životni tempo utječe na motivaciju i produktivnost, dok zaposlenici zbog fleksibilnosti stignu do posla za 5 minuta.

Brojni su primjeri takvih tvrtki, koje svoju lidersku poziciju zahvaljuju upravo tomu što su se pozicionirale u gradićima (u zagradi su navedeni ime i broj stanovnika grada u kojem tvrtka ima sjedište):

SAD: Apple (Cupertino, California, 58.000 stanovnika), Google (Mountain View, California, 74.000 st.), Facebook (Menlo Park, California, 32.000 st.), YouTube (San Bruno, California, 41.000 st.), Hewlett-Packard (Palo Alto, California, 64.000 st.), Tesla Motors (Palo Alto, California, 64.000 st.), Kraft Foods (vlasnik brandova Jacobs, Milka itd. – Northfield, Illinois, 5.000 st.), Ford Motor Company (Dearborn, Michigan, 98.000 st.)

Njemačka: Bosch (najveći proizvođač automobilskih komponenata na svijetu i tvrtka s najvećim brojem patenata u Europi u 2012. Gerlingen, 19.000 st.), Infineon (najveći proizvođač poluvodiča na svijetu – Neubiberg, 14.000 st.), Adidas (Herzogenaurach, 23.000 st.), Puma (Herzogenaurach, 23.000 st.)

Francuska: PSA Peugeout Citroen (iako je sjedište u Parizu, proizvodnja se nalazi u gradiću Sochaux, koji iako ima samo 4.000 stanovnika, ima čak 16.000 zaposlenika u automobilskoj industriji)

Italija: Indesit (Fabriano, 32.000 st.), Lamborghini (Sant’Agata Bolognese, 7.000 st.), Piaggio (Pontedera, 29.000 st.), Ferrero (Alba, 32.000 st.), Benetton (Ponzano Veneto, 12.000 st.)

Švicarska: Nestlé – najveća prehrambena kompanija na svijetu (Vevey, 19.000 st.)

Španjolska: Inditex – najveća svjetska modna grupa, vlasnik brandova Zara, Massimo Dutti, Bershka itd. (Arteixo, 31.000 st.)

Švedska: IKEA (osnovana i razvijala se iz Älmhulta, 9.000 st., dok danas ima sjedište u nizozemskom Delftu, 100.000 st.), Scania AB (Södertälje, 75.000 st.)

Češka: Škoda (Mlada Boleslav, 44.000 st.)

Slovenija: Gorenje (Velenje, 25.000 st.), Krka (Novo Mesto, 23.000 st.)

Mađarska: General Motors Powertrain Hungary (Szentgotthárd, 9.000 st.), Magyar Suzuki (Esztergom, 28.000 st.)

Rumunjska: Automobile Dacia (Mioveni, 36.000 st.)

Prema tome, poruka je jasna: najjači brendovi se razvijaju upravo u manjim gradovima. U milijunskim gradovima je doduše kupovna moć stanovnika u pravilu veća nego u manjim gradovima i karakterizira ih uglavnom financijski sektor kao i državne institucije (premda to ne znači da u njima nema i jake industrije), međutim manji gradovi učinkovitije služe kao odskočna daska onima koji su uvjereni u razvitak svog poslovanja. Evidentno je da danas mnogi napredni startupi ne nalaze svoju sreću u New Yorku, Chicagu i sl., nego u nekim totalno drugim sredinama, a isto tako je bilo i u prošlosti kad se primjerice razvijala automobilska industrija.

Imaju li tvrtke perspektivu i u manjim gradovima u Hrvatskoj? Naravno da imaju, samo moraju toga biti svjesne.

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara


Izvor: VivaLexis/Bero Jagustin

Povezane objave

Back to top button
Close