VijestiScena

Započelo je suđenje članovima grupe Led Zeppelin

Prvog dana postupka utvrđivanja je li “Stairway to Heaven” plagijat ili ne, sudu se obratio gitarist Led Zeppelina Jimmy Page, a zbog propusta jednog odvjetnika cijeli bi postupak mogao biti poništen.


Page i Robert Plant na sudu u Los Angelesu brane se od optužbi da su za pjesmu “Stairway to Heaven” plagirali instrumental “Taurus” grupe Spirit koju je napisao Randy ‘California’ Wolfe. On je poginuo 1997. godine, a prema važećim zakonima, njegovi zastupnici i nasljednici smiju tražiti tantijeme od pjesme počevši sa 2011. godinom.

Iako se čini da je to kratko vremensko razdoblje, na sudu se moglo čuti da je “Stairway to Heaven” od objave 1971. do danas zaradila 562 milijuna dolara.

Međutim, odvjetnik Wolfea napravio je popriličan gaf jer je kao dokaz priložio video koji nije bio naveden na popisu dokaza uoči suđenja što je, kako kaže sudac R. Gary Klausner, ‘osnova za poništenje samog postupka’.

Jimmy Page kazao je da u svojoj kolekciji koja broji 4.329 ploča i 5.882 CD-a ima tri albuma grupe Taurus. Za drugi i treći sjeća se gdje ih je i kada kupio, no odakle mu prvi iz 1968. – na kojem je sporna pjesma “Taurus” – nije se mogao sjetiti jer ga nikada nije ni preslušao.

Ukoliko ne dođe do poništenja postupka, pred suca bi još trebali izaći Robert Plant, basist Zeppelina John Paul Jones, basist Spirita Mark Andes i producent Lou Adler.


 

Komentari

Komentara


Izvor: muzika.hr | Foto: allaboutjazz.com

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close