Lifestyle

Zanimljivosti o tequili

Volite je piti, međutim, znate li baš sve zanimljivosti o tequili? 


90% ukupne svjetske prodaje tequile se događa u Meksiku i SAD-u. Tequila je meksički nacionalni brand, a njezini korjeni sežu do daleke 1530. godine. Iako postoji grad i dolina sa imenom Tequila pretpostavlja se da je ime došlo od riječi tequilt (posao) i tlan (mjesto)

Prethodnik tequile je bilo piće zvano pulque koje su slučajno otkrili Azteci. Nakon što je grom udario u stablo agave, rascjepio ga i spržio pa je iz njega je počeo isticati slatki alkoholni sok za kojeg su Azteci počeli vjerovati da je poklon od Bogova.

Tequila se pravi od plave agave koja, zanimljivo, spada u kategoriju ljiljana. Agavi je potrebno 8 do 12 godina da sazrije nakon čega se njezino „srce“, zvano pina, vadi. Pina je teška oko 50 kg i iz nje se može proizvesti 12 boca tequile.

Posječena agava može biti teška i do 90 kg, visoka do dva metra a godišnje se posječe preko 500 milijuna kilograma agave. Proizvodnju tequile nadgleda meksička Vlada.

Ako želite piti kvalitetnu tequilu pijte samo onu na kojoj piše da je 100% od agave. Zbog nedostatka dodatnih sastojaka nakon pijanstva nećete se mučiti sa nezgodnim mamurlukom. Izbjegavajte i brandove koji se previše reklamiraju, najbolji brandovi ne troše milijune na TV reklame.

Trajnost tequile je četiri godine. Međutim, nakon četiri godine tequila se neće pokvariti već će početi okusom više sličiti na whisky. Naime, nakon četiri godine početi će gubiti kvalitete agave u sebi a dobijati više kvaliteta bourbona. Kada otvorite bocu tequile imate otprilike dva mjeseca prije oksidacije koja će uništiti agavina svojstva.

Pročitajte cijeli članak na kult.com.hr


Foto: news.yahoo.com

 


Na web stranici časopisa The Plitvice Times pogledajte jedini lički webshop s više od 500 unikatnih artikala malih hrvatskih proizvođača, obrtnika i poduzetnika. Od unikatnog ručnog rada, malih pogona specifičnih proizvoda, do poznatih brendiranih artikala. Iz cijele Hrvatske - sve na jednom mjestu!

Pregledajte po kategorijama i naručite kvalitetno:

MODA – Odjeća, nakit i modni dodaci
POSTERI – Motivi iz cijele Hrvatske
SUVENIRI – Šalice i lončići, unikatni nakit i tradicija
NOVINE I KNJIGE – Časopisi, edukativne knjige i literatura
KOZMETIKA – Parfemi, prirodne kreme, balzami, eterična ulja
HRANA I PIĆE – Domaći sirevi i vina, etične čokolade, kolačići

Naruči i stiže na kućnu adresu za nekoliko dana!

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close