VijestiScena

ZAKON O JAVNOJ NABAVI Održano savjetovanje za dionike zdravstvenog sustava

Udruga poslodavaca u zdravstvu Hrvatske organizirala je savjetovanje o Zakonu o javnoj nabavi za dionike zdravstvenog sustava koji su uključeni u proces javne nabave roba i usluga. Savjetovanje je organizirano s ciljem ujednačavanja prakse provođenja natječaja kako bi se, primjenom usvojenog Zakona, natječaji provodili ujednačeno i bez pogrešaka zbog nedovoljnog iskustva provoditelja, uvažavajući najveću novinu Zakona – ekonomski najpovoljnija ponuda.


Na savjetovanju o Zakonu o javnoj nabavi, koju je organizirala Udruga poslodavaca u zdravstvu Hrvatske, predstavljen je Zakon o javnoj nabavi, objavljen u Narodnim novinama 120/16, prema kojemu ustanove zdravstvenog sustava provode natječaje za nabavu roba i usluga. Na savjetovanju je sudjelovalo je više od 300 predstavnika zdravstvenih ustanova, zdravstvene administracije te poslovnog partnera poslovnog sustava.udruga-8021

Jedinstveni zaključak skupa jest da odrednice novog Zakona o javnoj nabavi predstavljaju značajan napredak u procesu
definiranja kvalitete u zdravstvenoj zaštiti. Predstavnici svih relevantnih stručnih institucija u zdravstvenom sustavu naglasili su specifičnosti provedbe nabavnih postupaka u segmentu zdravstva te nužnost multidisciplinarnosti u pristupu. Na savjetovanju je istaknuto kako je predstojeći proces definiranja kvalitativnih parametara u definiranju ekonomski najpovoljnije ponude, iznimno složen proces koji će, za razliku od dosadašnjih kriterija najniže cijene, realno definirati vrijednost za raspoloživi financijski okvir sustava. Liječnička struka neizostavan je čimbenik u definiranju načinima provođenja procesa nabave s obzirom da postojeća zakonska regulativa RH kroz Zakon o liječništvu definira liječnika kao autonomnog donositelja odluke o određivanje terapije. Istodobno udruge pacijenata upozorile su da pacijenti kroz Zakon o pravima pacijenata mogu odbiti ili prihvatiti određenu terapiju.

Specifičnosti nabave roba i usluga u sektoru zdravstva ima niz varijabli koji se mogu primjenjivati u provođenju natječaja prema važećem Zakonu. Upravo zbog specifičnosti provođenja natječaja za zdravstvene ustanove, provoditeljima javne nabave u zdravstvenim ustanovama, predstavljene su smjernice kako i na koji način provoditi natječaje za lijekove, medicinski materijal i uređaje te usluge. Na Savjetovanju je zaključeno da će taj okvir predstavljati standard u definiranju kvalitativnih parametar za buduće natječaje.


 

Komentari

Komentara


Izvor / Foto: PR

Povezane objave

Oznake
Back to top button
Close