VijestiGrad ZagrebZdravlje

Zaklada “Hrvatska kuća srca” poziva građane na besplatnu edukaciju o oživljavanju

Zaklada “Hrvatska kuća srca” organizira besplatne radionice oživljavanja u studenom i prosincu gdje građani mogu savladati postupak oživljavanja i tako spasiti život ugroženim sugrađanima prije dolaska tima hitne pomoći.


Akcija “Oživi me” provodi se od 2014. godine i cilj joj je educirati građane o osnovnim postupcima oživljavanja, a sudionici radionica za stečeno znanje dobivaju i diplomu. Trenutno oko 3500 osoba ima osnovna znanja oživljavanja što nije dovoljno, kažu iz Zaklade.

“Naša zajednička misija je edukaciju o oživljavanju uvrstiti u obvezni obrazovni program kako bi što više građana nestručnjaka savladalo vještinu oživljavanja i bilo u mogućnosti spasiti nečiji život kada se za time ukaže potreba”, rekla je Ivana Portolan Pajić, zamjenica pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba i članica upravnog odbora Zaklade “Hrvatska kuća srca”.

Iznenadna srčana smrt jedan je od najčešćih uzroka smrti u svijetu i Hrvatskoj, a čak 80 posto iznenadnih srčanih zastoja događa se izvan bolnice.

Srčani zastoj je stanje u kojem srce prestaje pumpati krv. Tijelo ostaje bez opskrbe kisikom i hranjivim tvarima i za nekoliko minuta osoba umre. Rana reanimacija pokazala se kao učinkovita mjera s visokim postotkom preživljavanja ugroženih osoba, a spašavanje života mogu započeti i laici prije dolaska tima hitne medicinske pomoći.

Zaklada “Hrvatska kuća srca” u suradnji sa Studentskom udrugom StePP i Gradskim uredom za zdravstvo organizira besplatne radionice o oživljavanju 3., 17., i 24. studenoga i 15. prosinca od 10.00 do 12.00 sati u prostorijama Zaklade zagrebačkom prolazu Oktogonu.Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara


Izvor: HINA - Hrvatska izvještajna novinska agencija | Foto: Hrvatska kuća srca/Facebook

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close