ScenaKultura

“Zajedno živimo, zajedno umiremo”: posljednje riječi ubijenih redovnica

“Zajedno živimo, zajedno umiremo, s Isusom, Marijom i s našom Majkom.” Ovo su posljednje riječi nedavno ubijenih sestara iz reda Misionarki ljubavi koje su stradale u napadu na starački dom u jemenskom gradu Adenu. Dom, koji se nalazi u sklopu samostana, napala je skupina naoružanih muškaraca, pri tome otvorila vatru i ubila, osim redovnica, nekoliko zaposlenika doma, kao i nekoliko štićenika. Donosimo cjeloviti prijevod pisma koje su redovnice uputile sestrama u Rimu.


Aden je grad koji je najviše stradao, sa svojih pet prekrasnih crkava. Dvije sukobljene strane žele zauzeti Aden jer se u njemu nalaze prirodne rezerve koje bi omogućile neovisnost o drugima, te morska luka i internacionalni aerodrom. S neba danju i noću vojni avioni bacaju bombe dok na zemlji vojnici silovito napadaju. Mi se klanjamo pred izloženim Presvetim oltarskim sakramentom moleći milosrdnog Isusa da nas zaštiti, obrani naše siromahe i donese mir ovom narodu. Ne umaramo se kucati na vrata Božjeg srca vjerujući da će svemu ovomu doći kraj.

Dok se rat nastavlja mi računamo koliko hrane imamo i pitamo se: “Hoće li biti dovoljno za danas?” Sestra Sally moli Gospodina: “Bombardiranja se nastavljaju, pucnjava na svakom koraku, a mi imamo brašna samo za danas. Kako ćemo sutra utažiti glad našim siromasima?”

S povjerenjem i potpunim predanjem nas pet trči prema našem Domu za siromahe i za vrijeme najžešćih bombardiranja. Ponekad se sakrijemo ispod drveća vjerujući da je to Božja ruka koja će nas zaštititi te onda bježimo do naših siromaha koji nas spokojno iščekuju. Mnogi od njih su starci, neki ne vide, drugi su mentalno ili fizički hendikepirani. Čim stignemo odmah započinjemo naš posao: čistimo, peremo, kuhamo koristeći zadnje vreće brašna i boce ulja, baš onako kao u priči o proroku Elizeju i udovici.

Netko zvoni na našem ulazu – neki čovjek kojeg ne poznajemo. Donio je svježi kruh unatoč pucnjavi i bombardiranjima. Ostavio je kruh i otišao. Možemo samo sa suzama u očima reći: Hvala Isusu!

Pročitajte cijeli članak na bitno.net


Na web stranici časopisa The Plitvice Times pogledajte jedini lički webshop s više od 500 unikatnih artikala malih hrvatskih proizvođača, obrtnika i poduzetnika. Od unikatnog ručnog rada, malih pogona specifičnih proizvoda, do poznatih brendiranih artikala. Iz cijele Hrvatske - sve na jednom mjestu!

Pregledajte po kategorijama i naručite kvalitetno:

MODA – Odjeća, nakit i modni dodaci
POSTERI – Motivi iz cijele Hrvatske
SUVENIRI – Šalice i lončići, unikatni nakit i tradicija
NOVINE I KNJIGE – Časopisi, edukativne knjige i literatura
KOZMETIKA – Parfemi, prirodne kreme, balzami, eterična ulja
HRANA I PIĆE – Domaći sirevi i vina, etične čokolade, kolačići

Naruči i stiže na kućnu adresu za nekoliko dana!

 

Komentari

Komentara


Foto: npr

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close