ObrazovanjeKarijeraIzdvojenoPromo

Zahvaljujući projektu “STRuKA i TI”, učenicima ličkih škola kroz predstavu su približena zanimanja u strojarstvu

Učenici viših razreda Osnovnih škola dr. Ante Starčević Pazarište Klanac, OŠ dr. Jure Turića u Gospiću i Dr. Franje Tuđmana Lički Osik, u svibnju su imali priliku pogledati predstavu R.U.R. – Rossumovi univerzalni roboti. Riječ je o predstavi koja djeci približava kako su roboti olakšali današnje živote. Predstava je izrađena u sklopu projekt “STRuKA i TI” čiji je nositelj Tehnička škola Karlovac, a produkciju potpisuje Kotar Teatar.

Predstava je napravljena prema drami koju je 1920. godine napisao češki autor Karel Čapek. U njoj je opisan nastanak prvih robota te njihova komunikacija s ljudima. Adaptacija drame koju je napravio Kotar Teatar, orijentirana je na aspekte koji pozitivno afirmiraju pojam i uporabu robota te ukazuju na koji način oni olakšavaju živote ljudi, obavljajući umjesto njih brojne poslove od kojih su mnogi teški i opasni. 

U R.U.R.-u igraju Nikolina Majdak, Nikola Nedić i Matija Kezele. Režiju i dramaturgiju potpisuje Mario Kovač, a za oblikovanje scenografije zaslužni su Matija Kezele i Mario Kovač. Za kostimografiju je bila zadužena Tihana Ostreš. Producent je Matija Kezele koji je ujedno i asistent redatelja, dok je tehnički voditelj Kristijan Paučnik.

Predstava R.U.R. odigrana je i na području Karlovačke županije, i to u Osnovnim školama Švarča, Rečica, Braća Seljan, Dragojle Jarnević, Dubovac, Grabrik, Skakavac, Vladimira Nazora, Ivana Gorana Kovačića, Ivane Brlić-Mažuranić te u Prvoj osnovnoj školi u Ogulinu.

Cilj predstave bio je zainteresirati učenike viših razreda osnovnih škola na srednjoškolsko obrazovanje u podsektoru strojarstva. Naime, struke poput CNC operatera, tokara, alatničara, strojobravara, instalatera grijanja i klimatizacije, vodoinstalatera, limara JMO, automehaničara JMO, računalnog tehničara za strojarstvo, strojarskog računalnog tehničara te automehaničara, zanimanja su iz podsektora strojarstva koja se moderniziraju kroz projekt “STRuKA i TI”, a sve kako bi učenici postali kompetentna i konkurentna radna snaga, ili se kvalitetno pripremili za daljnje obrazovanje. 

Uz Tehničku školu kao nositelja, partneri na projektu su i Strukovna škola Gospić, Obrtnička i tehnička škola Ogulin, Srednja škola Slunj te Tehnička škola Požega. 

*Sadržaj publikacije / emitiranog materijala isključiva je odgovornost Tehničke škole Karlovac. Projekt je financirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Za više informacija o EU fondovima www.strukturnifondovi.hr.
 

Komentari

Komentara


Foto: CTA

Povezane objave

Oznake
Back to top button
Close