LokalnaGrad ZagrebPolitika

U Zagrebu održan sastanak Predsjedništva Europskih konzervativaca i reformista

U Zagrebu je na poziv eurozastupnice Ruže Tomašić, od 29. do 31. ožujka 2017., održan sastanak članova Predsjedništva Europskih konzervativaca i reformista (ECR), treće najveće grupacije u Europskom parlamentu. Panelima i raspravama nazočilo je 25 europarlamentaraca iz raznih država članica koji su raspravljali o važnim pitanjima za budućnost EU-a i Hrvatske nakon Brexita, odnosima Europske unije i Hrvatske, mogućnostima slobodne trgovine, lokalnom razvoju pod vodstvom zajednice te mogućnostima tehničke pomoći pri provođenu kohezijske politike, pitanju zdravstvenog sustava u Republici Hrvatskoj te poticanju poduzetništva i malog obrta, obrazovanja i proizvodnog sektora iz različitih perspektiva.

Posebni gosti trodnevnog radnog sastanka bili su veleposlanik Kanade Nj.E. Daniel Maksymiuk, ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac, savjetnik bivšeg predsjednika Vlade Tihomira Oreškovića i profesor na Hrvatskom katoličkom sveučilištu Stjepo Bartulica.

Domaćin sastanka, hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu, članica ECR-a Ruža Tomašić, naglasila je kako je ovo prvi put da se sastanak članova Predsjedništva zastupničkog kluba ECR-a održava u Hrvatskoj, podsjetivši kako je to ujedno i treći put da zastupnici ECR-a dolaze u Hrvatsku. Prije tri godine u Dubrovniku je, na njezin poziv, boravila cijela skupina parlamentarca ECR-a sa svojim suradnicima. Dodala je i da je ECR nakon poplava u Slavoniji 2014. organizirao projekt donacija pogođenim područjima kada su zastupnici ECR-a aktivno sudjelovali u obnovi dječjih igrališta u poplavljenim slavonskim selima. Najavila je da će se krajem travnja u Vukovaru okupiti parlamentarci ECR-a iz Odbora regija EU-a i razmotriti kako preko tog tijela pomoći Slavoniji.

Govoreći o Brexitu, europarlamentarka iz Ujedinjenog Kraljevstva Emma McClarkin istaknula je, uoči same konferencije, da London nakon pokretanja članka 50. u pregovorima s Bruxellesom ne treba ustrajavati na “mekom” ili “tvrdom” već na “pametnom Brexitu” kroz koji će se pitanje izlaska riješiti u korist obje strane.

„Brexit očito preuzima fokus konferencije“, rekla je na početku sastanka Ruža Tomašić i dodala da će Brexit proći „kako će proći”, a „Hrvatskoj će u tom procesu biti onako kako se za sebe izbori“. „Dok god sam zastupnica u Europskom parlamentu borit ću se da Hrvatska ima koristi od svega toga”, dodala je zastupnica Tomašić.

Poljski zastupnik Tomasz Poreba ocijenio je da Brexit za poljske nacionalne interese nije najbolja vijest, no da Europska unija u pregovorima treba nastupati jedinstveno i nastojati ispregovarati najbolje rješenje i u poljskom interesu.

Savjetnik bivšeg hrvatskog predsjednika Vlade Tihomira Oreškovića Stjepo Bartulica sudjelovao je na prvom panelu “Europska unija iz hrvatske perspektive”, prvog dana radnog sastanka Predsjedništva ECR grupe. S Danielom Hinštom iz Centra za javne politike i ekonomske analize (CEA), hrvatskog think-tanka osnovanog 2010. godine, govorili su o mogućnostima koje su se otvorile za Republiku Hrvatsku ulaskom na područje jedinstvenog tržišta Europske unije.

Govoreći na panelu o slobodnoj međunarodnoj trgovini kanadski veleposlanik u RH Daniel Maksymiuk govorio je o prednostima Sveobuhvatnog gospodarskog i trgovinskog sporazuma (CETA), kojeg su zastupnici u Europskom parlamentu ratificirali u veljači ove godine. Milan Račić je govorio o svojim iskustvima te funkcioniranju gospodarskog sustava u RH kao i trgovinskim tokovima s presjekom tržišnih mogućnosti Sjedinjenih američkih država.

Najaktualnija tema trodnevnog sastanka za Hrvatsku bila je zasigurno regionalni razvoj, dostignuća i mogućnosti u povlačenju financijskih sredstava iz fondova EU. Tako su na panelu pod nazivom „Lokalni razvoj pod vodstvom zajednice i tehnička pomoć u okviru kohezijske politike“ sudjelovale ministrica regionalnog razvoja i fondova EU fondova Gabrijela Žalac te pročelnica Ureda za programe i projekte EU Grada Zagreba, Jelena Ricov. Radnim dijelom sastanka predsjedavala je europarlamentarna zastupnica Tomašić. Izlaganje gostiju kao i razmjena gledišta koja je uslijedila nakon održanih prezentacija uvelike su pomogli u identifikaciji ključnih problema i izazova s kojima se susreću kako regionalna tako i lokalna tijela vlasti u Republici Hrvatskoj kao i identifikaciji stvarnih potreba lokalne zajednice čijim akterima je nužno pružiti pomoć kao i potporu s obje razine, državne te EU razine, da bi se postigli željeni učinci i ostvario napredak.

unnamed (1)

Zapažena izlaganja, koja su izazvala veliki interes zastupnika, imali su prim. dr. Ante-Zvonimir Golem, potpredsjednik Hrvatske liječničke komore i voditelj odijela onkologije Kliničkog bolničkog centra Zagreb te dopredsjednik Hrvatske konzervativne stranke, koji je govorio na panelu “Zdravstvo u Hrvatskoj”. Golem je upoznao članove Predsjedništva ECR-a s poviješću kao i trenutnom situacijom u hrvatskom zdravstvenom sustavu.

Na posljednjem panelu “Poduzetništvo iz različitih perspektiva” sudjelovali su dr. sc. Ivica Katavić, dekan Visoke škole za ekonomiju, poduzetništvo i upravljanje Nikola Šubić Zrinski, Vitomir Tafra predsjednik Uprave Visoke škole za ekonomiju, poduzetništvo i upravljanje Nikola Šubić Zrinski i doc. dr. sc. Vatroslav Škare, profesor na Katedri za marketing Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Zastupnica Tomašić je istaknula kako joj je bila velika čast i posebno zadovoljstvo ugostiti članove Predsjedništva ECR grupe, treće grupacije po veličini u Europskom parlamentu kao i sve uvažene goste koji su prepoznali priliku za razmjenu gledišta sa zastupnicima u interesu snažnijeg etabliranja Hrvatske na europskoj političkoj sceni.

Na svečanoj večeri sve nazočne zastupnike ECR-a pozdravila je predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović.

Na žalost, nacionalni hrvatski mediji nisu smatrali da je prvi posjet europskih konzervativnih zastupnika Zagrebu i ovaj važan sastanak Predsjedništva grupacije koja svoja djelovanje temelji na načelu supsidijarnosti i shvaćanju Unije kao konfederalne zajednice država, a ne nadnacionalne “superdržave”, dovoljno važan događaj da o njemu detaljnije informiraju domaću javnost. Nadamo se da će se u skoroj budućnosti ovakav pristup domaćih medija promijeniti, a novu priliku za iscrpnije izvještavanje dobit će već krajem travnja kada će se u Vukovaru okupiti parlamentarci ECR-a iz Odbora regija EU-a koji će razmotriti kako preko tog tijela pomoći našo Slavoniji.


 

Komentari

Komentara


Izvor / Foto: PR

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close