Grad ZagrebTech

U Zagrebu ćete odvajanjem otpada moći smanjiti račune

Svaka obiteljska kuća u konačnici će imati kantu za miješani, komunalni otpad, volumena koju sama izabere, a riječ je o 80 ili 120 litara, zatim spremnik za papir te komposter za biootpad, piše 24 sata


Pretrpani “zeleni otoci” i otpad pored spremnika umjesto u njima slike su u Zagrebu koje bi uskoro trebale postati prošlost. Početkom svibnja Grad Zagreb kreće u podjelu spremnika za odvojeno prikupljanje otpada, a stižu i novi kamioni, koji bi trebali povećati učestalost odvoza.

U svibnju počinje podjela 118.000 novih posuda za biootpad i 43.000 posuda za papir nakon što su one napokon kupljene. Ispred stambenih zgrada postavit će 5000 velikih spremnika za biootpad i 5000 spremnika za papir.

U studenom nova naplata

Sve posude i spremnici za odvojeno prikupljanje, uključujući žute spremnike za plastiku i metalnu ambalažu, bit će podijeljeni do studenog. Tek tad bi trebala početi i novi sustav naplate, koji će sadržavati fiksni i varijabilni dio.

“Cijena će ovisiti o svijesti građana o otpadu. Oni koji stvaraju manje komunalnog otpada i odvajaju ga, manje će i platiti”, rekla je predsjednica uprave Zagrebačkog holdinga Ana Stojić Deban gostujući ranije u emisiji 24sata.

Različito za kuće i stanove

Službene cijene tek će biti objavljene, no neslužbeno, svatko bi trebao plaćati fiksni dio od 58 kuna, a ostatak cijene ovisio bi o tome koliko miješanoga komunalnog otpada naprave i o broju odvoza. Odvoz odvojenog otpada: papira, plastike, metala, biootpada – ne naplaćuje se.

Posljednji će u stambene zgrade i obiteljske kuće stići žuti kontejneri u kojima će se skupljati plastika i metal. Oni se sakupljaju zajedno jer ih je lagano odvojiti i najčistiji su. Dotad će Grad i Holding od svibnja početi dijeliti i posebne plastične vrećice za metal i plastiku.

Svaka obiteljska kuća u konačnici će imati kantu za miješani, komunalni otpad, volumena koju sama izabere, a riječ je o 80 ili 120 litara, zatim spremnik za papir te komposter za biootpad.

Pročitajte više na 24 sata


Na web stranici časopisa The Plitvice Times pogledajte jedini lički webshop s više od 500 unikatnih artikala malih hrvatskih proizvođača, obrtnika i poduzetnika. Od unikatnog ručnog rada, malih pogona specifičnih proizvoda, do poznatih brendiranih artikala. Iz cijele Hrvatske - sve na jednom mjestu!

Pregledajte po kategorijama i naručite kvalitetno:

MODA – Odjeća, nakit i modni dodaci
POSTERI – Motivi iz cijele Hrvatske
SUVENIRI – Šalice i lončići, unikatni nakit i tradicija
NOVINE I KNJIGE – Časopisi, edukativne knjige i literatura
KOZMETIKA – Parfemi, prirodne kreme, balzami, eterična ulja
HRANA I PIĆE – Domaći sirevi i vina, etične čokolade, kolačići

Naruči i stiže na kućnu adresu za nekoliko dana!

 

Komentari

Komentara


Foto: unsplash

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close