Grad ZagrebTech

U Zagrebu ćete odvajanjem otpada moći smanjiti račune

Svaka obiteljska kuća u konačnici će imati kantu za miješani, komunalni otpad, volumena koju sama izabere, a riječ je o 80 ili 120 litara, zatim spremnik za papir te komposter za biootpad, piše 24 sata


Pretrpani “zeleni otoci” i otpad pored spremnika umjesto u njima slike su u Zagrebu koje bi uskoro trebale postati prošlost. Početkom svibnja Grad Zagreb kreće u podjelu spremnika za odvojeno prikupljanje otpada, a stižu i novi kamioni, koji bi trebali povećati učestalost odvoza.

U svibnju počinje podjela 118.000 novih posuda za biootpad i 43.000 posuda za papir nakon što su one napokon kupljene. Ispred stambenih zgrada postavit će 5000 velikih spremnika za biootpad i 5000 spremnika za papir.

U studenom nova naplata

Sve posude i spremnici za odvojeno prikupljanje, uključujući žute spremnike za plastiku i metalnu ambalažu, bit će podijeljeni do studenog. Tek tad bi trebala početi i novi sustav naplate, koji će sadržavati fiksni i varijabilni dio.

“Cijena će ovisiti o svijesti građana o otpadu. Oni koji stvaraju manje komunalnog otpada i odvajaju ga, manje će i platiti”, rekla je predsjednica uprave Zagrebačkog holdinga Ana Stojić Deban gostujući ranije u emisiji 24sata.

Različito za kuće i stanove

Službene cijene tek će biti objavljene, no neslužbeno, svatko bi trebao plaćati fiksni dio od 58 kuna, a ostatak cijene ovisio bi o tome koliko miješanoga komunalnog otpada naprave i o broju odvoza. Odvoz odvojenog otpada: papira, plastike, metala, biootpada – ne naplaćuje se.

Posljednji će u stambene zgrade i obiteljske kuće stići žuti kontejneri u kojima će se skupljati plastika i metal. Oni se sakupljaju zajedno jer ih je lagano odvojiti i najčistiji su. Dotad će Grad i Holding od svibnja početi dijeliti i posebne plastične vrećice za metal i plastiku.

Svaka obiteljska kuća u konačnici će imati kantu za miješani, komunalni otpad, volumena koju sama izabere, a riječ je o 80 ili 120 litara, zatim spremnik za papir te komposter za biootpad.

Pročitajte više na 24 sata

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: unsplash

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close