Film i TVGrad ZagrebScena

ZagrebDox: “Žena zmaj” film o užasima anoreksiji i bulimiji

Kratkometražni film “Žena zmaj” Ivane Sansević u produkciji Restarta priča je o tri djevojke koje su se godinama borile s anoreksijom i bulimijom.


Autorica se u filmu dominantno bavi poremećajima bulimije i anoreksije u psihološkim kategorijama, kroz samopromatranje i osvještavanje iskustva svojih protagonistica. Kamera je fokusirana na njih i njihove priče, emocije, praznine i unutarnje pritiske koji su ih učinili ranjivima i doveli do razvoja poremećaja

Ivana Sansević rođena je 1981. u Zagrebu, u kojem je i završila studij novinarstva na Fakultetu političkih znanosti. Radila je kao nezavisna novinarka u Fade Inu i H-Alteru. Od 2007. se usmjerava na sektor odnosa s javnošću te je otada tu službu vodila na većini domaćih filmskih festivala. Od 2012. naovamo vodila je promotivne kampanje za nekoliko igranih filmova (Sonja i bik, Svećenikova djeca, Obrana i zaštita, Šuti, Hitac, Zvizdan). ‘Žena zmaj’ njezin je redateljski debi.

Budući da je godinama profesionalno vezana za filmsku branšu, kroz novinarstvo, ali dominantno kroz sektor odnosa s javnošću, pitamo je kako je došlo do toga da se okuša u režiranju svog prvog autorskog filma.

Sansević je, kaže, doživjela svojevrsnu traumu nakon što je saznala da je njezina sestra dug niz godina bolovala od anoreksije i bulimije. Nakon početnog šoka shvatila je da se optužuje jer nije prepoznala simptome i muku koju je proživljavala njezina sestra. Tako je prilikom jedne od edukacija za dokumentarni film koji je pohađala došla na ideju da o tome snimi film.

Proces produkcije filma “Žena zmaj” trajao je dugo.

“Bilo je promjena u koncepciji filma. Sugestije sam dobivala od raznih ljudi, no ja sam se nekako željela držati svoje namjere. Dosta sugestija koje sam dobivala odnosilo se na upravo ono protiv čega sam se ovim filmom htjela boriti. Sugerirano mi je često da pronađem cure na kojima se fizički vide posljedice anoreksije i/ili bulimije, neke ekstremne slučajeve. A to je bilo sve ono što nisam htjela”, tumači Sansević, kojoj su najveća potpora u radu na filmu bili producentica Vanja Jambrović i Oliver Sertić, iako se ponekad, priznaje, nisu posve slagali u viziji samog filma.

Više čitajte na tportal.hr


 

Foto: medicalnewstoday.comČuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close