Grad ZagrebKultura

Zagrebačko Satiričko kazalište Kerempuh domaćin je jubilarnog 40. izdanja “Dani satire Fadila Hadžića”

Zagrebačko Satiričko kazalište Kerempuh bit će od 3. do 19. lipnja domaćinom jubilarnog 40. izdanja najvećeg domaćeg i regionalnog festivala specijaliziranog teatra ‘Dani satire Fadila Hadžića’, na kojima će ove godine biti izvedeno 14 predstava, od čega 13 u službenoj konkurenciji, prema selekciji ovogodišnje izbornice Željke Udovičić Pleštine


Riječ je o predstavama koje su se među rekordnih 60 prijavljenih nametnule hrabrošću političke satire kojom ulaze u direktan dijalog s našom stvarnošću, kazala je na konferenciji za novinare u ponedjeljak u Kerempuhu izbornica Udovičić Pleština.

‘Upoznavši kompletnu produkciju ne samo u Hrvatskoj nego i regiji, moglo se primijetiti da je došlo do udaljavanja od komedije i približavanja satiri. To svjedoči o potrebama umjetnika – redatelja, dramaturga, glumaca – da progovore o problemima koji ih muče na način koji nas neće nasmijavati samo da nas razveseli i zabavi, već prije svega da nas natjera da se zamislimo’, dodala je.

Ravnatelj Satiričkog kazališta Kerempuh Duško Ljuština istaknuo je kako je riječ o jedinstvenom festivalu u regiji koji u prvi plan postavlja najzanimljivija satirična ostvarenja koja su se dogodila u Hrvatskoj i regiji u protekloj kazališnoj sezoni, a ove će godine predstaviti najnovije produkcije velikih regionalnih institucija, inovativne i hrabre umjetnike koji u svojim predstavama propituju ključne teme aktualnog društvenog trenutka.

‘Ono što je zajedničko svim festivalima održanim tijekom sva četiri desetljeća je hrabrost u pristupu i činjenica da su odabiri uvijek bili repertoarno povezani s repertoarom Kerempuha’, istaknula je dramaturginja Dora Delbianco.

Satira i komedija kao neiscrpan izvor inspiracije

Festival donosi četrnaest naslova iz Hrvatske, Slovenije, Srbije, Bosne i Hercegovine i Makedonije. Trinaest će predstava biti prikazano u službenoj konkurenciji te jedna izvan konkurencije, a očekuje se da će okupiti preko 300 izvođača i sudionika.

Osam je predstava iz regije te šest hrvatskih, a program otvara u petak, 3. lipnja gostovanje Drame Slovenskog narodnog gledališča Maribor s glazbenom dramom ‘Zauvijek mladi’, svjetski poznatim hitom švicarskog pisca i glazbenika Erika Gedeona u režiji njemačko-bosansko-austrijskog redatelja i glazbenika Sandyja Lopičića.

Više na tportal.hr


 

Komentari

Komentara


Foto: Kazalište Kerempuh

Povezane objave

Oznake
Back to top button
Close