KolumneVijestiGrad ZagrebScena

Zagrebački tjedan dizajna po 3. put

Tjedan dizajna u Zagrebu obilježava se već treću godinu za redom. Ove godine trajat će šest dana, a okupit će izlagače iz Hrvatske i regije. Ljubitelji dizajna sigurno će uživati.


Riječ dizajn dolazi nam od engleskog design što znači crtež ili skica. Kao primjenjena umjetnost nameće važnost u svagdanjem životu. John Commander rekao je:“Dizajnirati znači stvarati slike koje komuniciraju određene ideje na vizualan način i izriču poruke čija forma grafički utjelovljuje ili naglašava najbitnije odrednice ideja koje treba komunicirati.”

Tjedan dizajna u Zagrebu održava se od 2014. godine, a u cilju mu je promicanje važnosti dizajnera u društvu i njihovog povezivanja s poduzetnicima kako iz Hrvatske, tako i područja čitave regije. Regionalni partneri tjedna dizajna jesu nordijske zemlje, a redom to su Švedska, Norveška, Finska, Danka i Island. Najveće je događanje posvećeno dizajnu, a sukladno tome okuplja i najviše ljudi iz svih slojeva društvene zajednice. Prošli, 2. Tjedan dizajna bio je relativno uspješan, a broj posjetitelja brojao se u desecima tisuća. Ove godine se na oko 4000 metara kvadratnih izložbenog prostora, očekuje preko 20 000 posjetitelja. Osovina zbivanja jest u kući za umjetnost, poznatijoj pod nazivom Lauba, a jedan dio događanja odvija se u susjednoj Haubi. Osim Laube & Haube, ove godine će se manifestacija odvijati i na desetak lokacija diljem Zagreba. Tjedan dizajna će trajati šest dana, s početkom u utorak 3. svibnja. Osim nekolicine izložbenog materijala, na nekoliko zagrebačkih lokacija održat će se i različite konferencije što znači da konstruktivne rasprave na danu temu neće manjkati. Središte zbivanja jest izlaganje namještaja domaćih i dizajnera iz regije, a kako partneri događaja po ovom pitanju ne bi bili zakinuti izložen će biti i suvremeni nordijski dizajn. Ako ste kolekcionar i nešto želite ponijeti doma, imat ćete priliku kroz prodajne izložbe hrvatskih dizajnera.

Tjedan dizajna potiče razvoj kreativnih industrija, a uvelike može utjecati i na rast Hrvatske ekonomije. Ako ste umjetnička duša ili samo želite vidjeti što je #tdzg posjetite izložbene prostore i nadahnite sebe. Dizajn je svuda oko nas, a kako je to kad živiš dizajn uvjerite se u tjednu od 3. – 8. svibnja.


 

Komentari

Komentara


Foto: creativespace.com

Povezane objave

Oznake
Back to top button
Close