VijestiGrad ZagrebLifestyle

Zagrebački studenti ostvarili povijesni uspjeh na Svjetskom sveučilišnom debatnom prvenstvu

Dvojica studenata Sveučilišta u Zagrebu proglašeni su najboljom ekipom s neengleskoga govornog područja na nedavno održanom Svjetskome sveučilišnom debatnom prvenstvu i plasirali se u finale kategorije u kojoj se natječu timovi kojima je engleski materinski jezik, izvijestili su u utorak iz Zagrebačkoga studentskog debatnog foruma.


Student Fakulteta političkih znanosti Tin Puljić i student Ekonomskog fakulteta Lovro Šprem sudjelovali su od 29. prosinca do 3. siječnja na Svjetskome sveučilišnom debatnom prvenstvu u Cape Townu, u Južnoafričkoj Republici.

Puljić i Šprem čine prvi tim kojemu engleski jezik nije materinski, a plasirao se u finale natjecanja u Cape Townu u konkurenciji više od 250 timova iz svih krajeva svijeta koji su raspravljali o reguliranju banaka, angažmanu SAD-a u Siriji, primjeni međunarodnog prava na terorističke skupine, privatizaciji u zemljama u razvoju i mnogim drugim kompleksnim pitanjima.

Nastup na debatnim turnirima, pogotovo na europskim i svjetskim prvenstvima ne iziskuje samo mnogo truda i vremena, već, nažalost, i mnogo novca, rekao je Tin Puljić te dodao da su u Cape Town uspjeli otići ponajprije zahvaljujući sponzorima, svojim fakultetima i Zagreb Student Debate Forumu.

Pokazali smo da možemo mnogo pruži li nam se ruka, voljeli bismo da i buduće generacije dobiju takvu priliku. To je osobito nužno zato što nemamo ni približno toliko razvijen debatni program kao mnoge druge institucije, pogotovo one iz Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država, istaknuo je.

Šprem je dodao kako kroz svoju udrugu žele olakšati put novim mladim talentima.

Od ove godine imamo debatne tečajeve na Fakultetu političkih znanosti, Pravnom fakultetu te Veterinarskom fakultetu, a Tin i ja vodimo napredni debatni tečaj na razini cijelog Sveučilišta. Cilj nam je sve što smo naučili prenijeti svima koji su spremni debati posvetiti vrijeme i trud, rekao je Šprem.

Puljić i Šprem prošloga su ljeta na Europskom prvenstvu u Novom Sadu postali viceprvaci Europe u kategoriji timova kojima je engleski drugi jezik te polufinalisti u Open kategoriji u kojoj se natječu i oni kojima je taj jezik materinski, a prošle jeseni velike su rezultate postigli i na uglednim natjecanjima na sveučilištima Oxfordu i Cambridgeu, dodaje se u priopćenju.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Izvor: HINA - Hrvatska izvještajna novinska agencija | Foto: Facebook / Zagreb student debate forum

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close