Scena

Zagrebački kulturnjaci traže samostalni ured za kulturu

Preko sto uglednika iz javnog i kulturnog života Zagreba dosad je potpisalo peticiju kojom traže da gradska uprava i Skupština Grada Zagreba što hitnije donesu odluku o odvajanju Ureda za kulturu od resora obrazovanja i sporta.


Kao poveznice između tijela političkoga odlučivanja i kulturnoga sektora, uredi za kulturu funkcioniraju samostalno u gotovo svim gradovima Europske unije, a prava je rijetkost njihovo postojanje u zajednici s drugim resorima. Zagreb kao metropola hrvatske kulture, njegovi umjetnici i ostali kulturni djelatnici, zaslužuju zaseban ured za upravljanje svojim resorom, piše u pozivnom tekstu peticije te nastavlja da su dolje potpisani uvjereni kako je Ured za kulturu Grada Zagreba ključni preduvjet za definiranje strategije kulturnoga razvoja grada, nužnu reformu, reorganizaciju i koordinaciju kulturnog sektora, te posljedično bogatiju, stručniju i u svakom pogledu (još) izvrsniju kulturnu produkciju u glavnome gradu Republike Hrvatske.

Među potpisnicima su dosad dizajner Boris Ljubičić, arhitekt Krešimir Rogina, multimedijski umjetnik Dalibor Martinis, glazbenik Alan Bjelinski, bivša državna tajnica Nina Obuljen, brojni kazalištarci i književnici.


 

Tekst: Tportal

 


 

Komentari

Komentara

Povezane objave

Oznake
Back to top button
Close