Grad ZagrebZdravlje

ZAGREB: Velika akcija darivanja krvi

Kao što većina zna, krv nije moguće proizvesti na umjetan način. Jedini izvor toga lijeka je čovjek – darivatelj krvi. Svi mi i naši bližnji, ako/kada nam zatreba krv kao lijek, ovisni smo samo i isključivo o dobrovoljnim darivateljima krvi


Godišnje se, pišu u iz Udruge darivatelja krvi, izvrši na tisuće operacija u Republici Hrvatskoj, a iste se ne bi mogle ostvariti da nema osiguranih dostatnih zaliha sigurne krvi. Treba napomenuti i da stanovništvo Zagreba i Republike Hrvatske stari, te da se susrećemo s problemom. S jedne strane dolazi do pojačane potrebe za krvi (starije osobe, narušeno zdravlje, operacije…), a s druge strane sa smanjenim brojim onih koji krv mogu darovati.

Uz to, podaci govore da se u Hrvatskoj godišnje prikupi 38 doza krvi/1000 stanovnika, iako postoje uvjeti da dobrovoljno davalaštvo krvi kod nas bude razvijeno kao i u Zapadnoj Europi (50 darivanja/1000 stanovnika). Stoga je izuzetno važno kontinuirano raditi na promicanju dobrovoljnog davalaštva krvi.

Zbog toga Udruga darivatelja krvi u suradnji sa Crvenim Križem Grada Zagreba (u četvrtak, 11.02.2016. godine, 13.00 – 18.00 h, u sjedištu Crvenog Križa Grada Zagreba, Ilica 223) organizira veliku akciju darivanja krvi, te poziva sve koji mogu da se pridruže i tim plemenitim i nesebičnim činom pomognu u ozdravljenju potrebitima.


 

Tekst: tportal.hrČuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close