“Zagreb noir” antologiji koja tematizira zagrebačku ‘noir’ scenu

Iva Biondić

Nizom predstavljanja u nekoliko gradova SAD-a započelo je upoznavanje američke čitateljske publike s nizom istaknutih hrvatskih književnih autora čije su priče okupljene u zbirci “Zagreb noir”, antologiji koja kroz četrnaest kratkih priča tematizira zagrebačku ‘noir’ scenu.


Antologija je objavljena u sklopu ‘Noir’ serijala američkog izdavača Akashic Books, pokrenutog 2004. i zamišljenog kao “književna šetnja mračnim ulicama svjetskih urbanih središta” kroz krimi priče istaknutih autora, čije su radnje smještene u različitim gradskim naseljima.

Kako se ističe u priopćenju, riječ je o serijalu koji ima vrlo široku čitateljsku publiku – do sada je objavljeno više od devedeset izdanja posvećenih gradovima diljem svijeta, od Brooklyna i Los Angelesa, preko Pariza, Moskve i Istanbula, do Mumbaija i Buenos Airesa.

Zagrebačku je zbirku objavio nakladnik Durieux u ediciji Duroieuxnoir, a donosi četrnaest priča nekih od najzanimljivih suvremenih hrvatskih autora po izboru priređivača Ivana Sršena.

Sršen je i sam jedan od autora predstavljenih u zbirci, a uz njega tu su i Ivan Vidić, Josip Novakovich, Andrea Žigić–Dolenec, Robert Perišić, Mima Simić, Pero Kvesić, Nada Gašić, Zoran Pilić, Ružica Gašperov, Darko Milošić, Nora Verde, Neven Ušumović i Darko Macan.

“Zagreb Noir je odlična zbirka nepredvidljivih priča koje će američkom čitatelju otkriti zakutke grada koji doista imaju literarni potencijal, a naši su ih autori iz knjige sjajno opisali”, kazao je Sršen za Hinu.

Engleski prijevod, objavljen u izdanju Akashic Booksa, potpisuju Ellen Elias-Bursac, Will Firth, Stephen Dickey i Coral Petkovich.

Seriju američkih predstavljanja otvorio je prošli tjedan u San Franciscu urednik Sršen razgovorom s američkim piscem Adamom Mansbachom u knjižari The Booksmith u glasovitoj četvrti Haight-Ashbury.

Više čitajte na tportal.hr

<script>

<script>

Komentari


X
facebook
Kliknite "Like" ako želite pratiti LikaClub.eu na Facebook-u