VijestiGrad ZagrebScena

Zagreb ima Muzej vlakića – što se sve u njemu može vidjeti?

Stalno se priča o kvalitetnom sadržaju u destinaciji, a upravo za jedan takav sadržaj bogatiji je grad Zagreb. Radi se o Muzeju vlakića Backo, koji se nalazi na impresivnih 350 četvornih metara zatvorenog prostora i koji čini preko 1.500 m tračnica, piše hrturizam.hr.


Pet godina mukotrpnog i marljivog maketarskog rada rezultirali su da je Backo Mini Express – najveća maketa željeznice u jugoistočnoj Europi (peta najveća u Europi), postao Muzej vlakića Zagreb. Maketa je plod poduzetnika i inovatora Antuna Urbića Backa, koji je stvorio sa svojim timom pravi edukativno – prometni raritet ovog dijela Starog kontinenta, te projekt koji je gotovo 85 posto hrvatski proizvod i plod domaće pameti i inovacija.

Muzej donosi umanjenu realnost u omjeru 1:87, a maketom svakodnevno prometuje više od 140 vlakova na čak 1.500 metara tračnica, dio kojih je ukopan i deset centimetara u pod, a neke se nalaze i na visini od tri metra.

Godišnje naš Muzej obiđe više od 20 tisuća posjetitelja, a radujemo se posebno djeci koja uz nas odrastaju baš kako raste i naš izlagački sadržaj. Posjetitelji vole vlakove, kod nas se zadržavaju u prosjeku od sat do sat i pol vremena, s ciljem naučiti puno toga korisnoga o maketarstvu, prometu, ali i ostalim sadržajima koje nudi naš jedinstveni muzej. Imamo i naš educirani maketarski tim koji pruža stručno vođenje obilaska i posjeta muzeja, upoznavajući sve posjetitelje s tehničkim, software-skim, maketarskim i željezničko – prometnim informacijama, po kojima je naš projekt poseban u ovom dijelu svijeta, pojasnio je Antun Urbić Backo, vlasnik i idejni začetnik Muzeja vlakića Zagreb.

Muzej vlakića prostire se na dvije etaže te na više od 350 četvornih metara zatvorenog prostora, te ono što je izuzetno važno, s velikim bogatstvom detalja stvarnog života u gradu Zagrebu, kroz priču o željeznici. Dakle, autentična priča i prikaz grada Zagreba.

No, osim vizura grada, u Muzeju vlakića posjetitelji mogu vidjeti i neke simbole grada Zagreba, kao što je maketa Sljemenske staze koja se prostire na tri četvorna metra sa snijegom, skijašima, pratećim službama koje rade na održavanju staze, ali i ono što Sljemenu već dugo nedostaje – žičarom. Na maketi je dočaran i duh Adventa u Zagrebu pa je stalni postav Muzeja i mini klizalište s 20-tak klizača koji su uvijek u pokretu.

Kako ističe Urbić Backo, uz domaće goste najviše posjetitelja Muzej broji iz država u susjedstvu (Srbija, Slovenija i Bosna i Hercegovina), iz EU-a stižu gosti iz Njemačke, Austrije, Italije, Španjolske, Danske i Švedske, a od prekooceanskih država najviše ljubitelja mini – vlakova stiže iz Sjedinjenih Američkih Država, Čilea, Japana, Koreje, Kine, Australije i Novog Zelanda.

Muzej vlakića Backo nalazi se u centru Zagreba, točnije u Gundulićevoj ulici br. 4, te je svojim otvorenjem svakako obogatio turističku ponudu našeg glavnog grada. Više nego impresivno, pogotovo za djecu tj. kao odličan sadržaj za obitelji.

Više informacija o Muzeju vlakića Backo potražite na linku.

Donosi hrturizam.hr.


Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara


Izvor: hrturizam.hr | Foto: Facebook/BACKO MINI Express

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close