VijestiGrad ZagrebScena

Kako je Zagreb dobio ime?

Postoji više legendi o nazivu Zagreba – je li Manda zagrabila vodu ili je za naziv grada podno Medvednice zaslužan njegov položaj?


Legende naziv glavnoga grada uglavnom tumače etimološki, odnosno povezuju njegovo ime sa značenjem riječi od koje je naziv potekao. Tako se uz najčešću poveznicu između imena Zagreb i glagola zagrabiti javljaju i tumačenja koja naziv izvode iz položaja Zagreba za brijegom te je radi lakšeg izgovora Zabreg pretvoren u Zagreb, piše portal X-ica.

No najviše verzija doživjela je legenda prema kojoj je za naziv grada najzaslužniji Manduševac, odnosno ono što se na njemu nekoć davno zbilo.

Za vrijeme Univerzijade 1987. pri rekonstrukciji trga otkriveni su temelji zdenca iz srednjega vijeka – Manduševca, a legenda o lijepoj Mandi postala je najpoznatijom zagrebačkom legendom. Prema predaji djevojka je stajala pokraj izvora, kada je onuda prošao vitez na konju, koji je bio toliko žedan da je uspio samo izgovoriti: Mando, dušo, zagrabi!, te su tako Zagreb i Manduševac dobili ime.

Prema drugome tumačenju tim je dijelom grada za vrijeme strašne suše prolazio ban sa svojom vojskom iznemoglom od žeđi. Kada je ban na mjestu današnjeg Manduševca zataknuo mač u zemlju iz nje je iskočilo vrelo vode, na što je ban uzviknuo: Zagrabite! Legenda također kaže kako to nije bio ban, već biskup koji je sa slugom prolazio današnjim Jelačićevim trgom, kada je žedan udario biskupskim štapom po zemlji. Tada se pojavila voda, a biskup je slugi doviknuo neka zagrabi.

Legende o Mandi i gradu za bregom u popularnu je pjesmu Zagrabi, Mando, zagrabi pretočio Vojo Šiljak, dok je glazbu skladao Mario Mihaljević. U izvedbi Stjepana Đimija Stanića možete je poslušati u nastavku i zapjevušiti je sljedeći put kada budete prolazili uz Manduševac.


 

Komentari

Komentara


Izvor: x-ica | Foto: pixabay

Povezane objave

Oznake
Back to top button
Close