DogađanjaVijesti

Kako zadržati motivaciju tijekom cijelog perioda studiranja?

Motivacija kod studenata najveća je tijekom prve godine studija, a nakon toga polako se gubi. Kako zadržati motivaciju tijekom cijelog perioda studiranja?


Studenti su najviše motivirani na prvoj godini fakulteta i nakon položenih prvih ispita. Međutim, većem broju studenata dešava se gubitak volje za učenjem nakon “famozne” prve godine. Razloga je puno i ova pojava niti je abnormalna, niti je nešto što treba zabrinjavati studente. Jednostavno, ovo se događa većini studenata i nije nikakva novost.

Nećemo se baviti uzrocima ovog problema, nego vam donosimo nekoliko korisnih savjeta koji vam mogu pomoći u daljnjem studentskom životu.

Pohvalite sebe

Često je pojava da studenti nakon neuspjeha postanu previše samokritični. Nije se lako pomiriti s neuspjehom, ali to je nešto što će vam obilježiti cijeli život. Kako bi se što bolje nosili s raznim neuspjesima pokušajte se fokusirate i na one trenutke u kojima ste bili uspješni, dobili dobru ocjenu i uvjerite sebe da taj uspjeh možete ponoviti.

Postavljajte sebi pitanja

Zašto je potrebno naučiti ovo gradivo? Iako vam ponekad izgleda da se učenje sastoji beskorisnog memoriranja mnoštva informacija, objasnite sebi iako sada to ne izgleda tako, svaka naučena lekcija i svako novo saznanje jednog dana će vam sigurno koristiti, bilo da je to u nastavku studija, prilikom zapošljavanja ili u društvu prijatelja.

Odredite ciljeve

Ukoliko odredite jasne ciljeve sve će biti puno lakše. Ukoliko odredite koje ispite želite položiti u narednom roku i zapišete ih, taj papir će vas uvijek podsjećati na to da postavljate sebi pitanja, dokle sam stigao? Koliko još toga treba postići da bi ostvario cilj?

Budite aktivni na predavanjima

Ukoliko na predavanju ne obraćate pažnju na materiju o kojoj profesor govori, veoma je velika vjerojatnoća da će gradivo koje budete učili za ispit biti nezanimljivo i teško za pamćenje. Pokažite sebi i drugima da možete biti odličan slušatelj i fokusirajte se na lekciju koju profesor predaje na sljedećem predavanju. Na taj način će vam i učenje biti lakše jer će vam materija već biti poznata, a također ćete se sjetiti i primjera koji profesori navode često uz gradivo i koji će spremanje ispiti učiniti puno zanimljivijim i jednostavnijim.

Učite na greškama

Ukoliko vam se desio loš ispitni rok ili loša godina iza vas, najgore je što možete tada uraditi je da se vrtite u krug i nezadovoljni krivite sebe. Ono što možete učiniti u toj situaciji je analiza vaših postupaka, uvidite greške koje ste napravili i krenete iz početka, s novim planom aktivnosti koji ste osmisli.

Napunite baterije

Ukoliko se fokusirate samo na učenje, kad tad će doći do iscrpljenosti, zasićenja i gubitka motivacije. Iskoristite slobodne trenutke za druženje s prijateljima, s obitelji, za bavljenje onim aktivnostima koje vas čine sretnim. Društveni život svakog studenta preduvjet je za uspješno studiranje. Napravite raspored radnog tjedna ili mjeseca u kome će se naći vrijeme i za zabavu i za “punjenje baterija”. I naravno, pridržavajte ga se.


 

Komentari

Komentara


Izvor: x-ica

Povezane objave

Oznake
Back to top button
Close