LokalnaPolitika

Zadarski MODES: Ovakvog haračenja nije bilo ni u turskim vremenima!

Politička stranka MODES iz Zadra medijima je poslala priopćenje o građevinskoj renti, novom nametu koji se uz porez na nekretnine uvodi od 1. siječnja 2018.godine. Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

“Vlada opet po džepovima građana: Uz porez na nekretnine od 1. siječnja 2018. ide još jedan novi namet – građevinska renta!

U skladu s mudrom izrekom „Ništa nije tako loše, da ne može biti gore“ ovih dana su mnogi građani dobili izvješće od svog mirovinskog fonda da im je ukupni iznos u odnosu na prošli mjesec manji i do 2.000 kuna. Kriza u Agrokoru je srušila vrijednost imovine mirovinskih fondova, što smanjuje iznos koji mogu isplatiti budućim umirovljenicima. Koliko su fondovi od početka godine izgubili na tržištu, nema pouzdanih podataka, ali se navodno radi o oko dvije milijarde kuna.  Očito je da Vlada „drži sve pod kontrolom“ i da se „brine“ za one koji neće imati saborske i povlaštene mirovine.

Sveti Ante Padovanski možda može čak i ovo riješiti, dok Ante Ramljak, kojega ministrica Dalić s podsmjehom „pretvara“ u „svetog Antu“, sigurno ne.

No, izgleda da se i od toga može još gore, samo i dalje pognute glave pustimo maštovitosti naše vlade da iskaže svoju kreativnost u nametima i guljenju građana.

Kako bi dodatno „olakšala“ život (džepove) građanima, od 1. siječnja 2018. godine vlada uvodi građevinsku rentu – propisuje to Nacrt prijedloga zakona o komunalnom gospodarstvu. Uvođenje građevinske rente jedna je od najvećih novosti tog zakona jer predstavlja novi namet za građane o kojemu dosad nitko službeno nije rekao nijednu riječ. Predlagač kaže da je “građevinska renta novčano javno davanje koje se plaća za korištenje već izgrađene komunalne infrastrukture na području cijele jedinice lokalne samouprave i položajne pogodnosti građevinskog zemljišta u naselju prilikom građenja građevine ili za izgrađenu građevinu”.

Građevinsku rentu plaća vlasnik zemljišta na kojemu se gradi ili je izgrađena građevina, odnosno investitor, ako je na njega pisanim ugovorom prenesena obveza plaćanja građevinske rente. Grad Zagreb je 1998. uveo građevinsku rentu, no Ustavni sud ju je dvije godine kasnije srušio jer nije bila zakonita. Ako 1998. građevinska renta nije bila ustavna za područje Zagreba, što se promijenilo da je sad ustavna za cijelu Hrvatsku?

Iznos rente, po novom nacrtu zakona, određivali bi gradovi i općine prema zonama, a “jedinična vrijednost građevinske rente za prvu zonu ne može biti viša od 10% prosječnih troškova gradnje”. Konkretno, trenutačna etalonska cijena građenja po kvadratu iznosi 6000 kuna, pa za 1 kvadrat kuće u prvoj zoni građevinska renta može ići i do 600 kuna! Najskuplja renta za kuću u izgradnji (ili izgrađenu) od dvjesto kvadrata bila bi 120.000 kuna, a za tristo kvadrata 180.000 kuna.

Kako bi „opravdala“ novi namet, Vlada kaže da samo želi uvesti ravnopravniji model plaćanja, želi da se komunalna naknada automatski povećava nakon svake javne investicije u prostor. Nedavno je ministar Butković rekao da se ne radi o poskupljenju cestarina nego da je to „usklađenje“! – Da čovjek ne povjeruje!

Zašto naši „financijski eksperti“ ne nađu neke druge izvore za punjenje državnih i lokalnih proračuna, nego kažnjavaju ljude koji su se svega odricali, vrijedno radili i mukotrpno ulagali u nekretnine?

Ovakvog haračenja nije bilo ni u turskim vremenima!

Zar ovo nije stvar (kao i Porez na nekretnine) s ozbiljnim i dalekosežnim posljedicama, pa bi o tomu trebao odlučiti narod na referendumu, a ne politička oligarhija koja prije izbora nudi „med i mlijeko“, a poslije izbora narodu daje samo „krv, znoj i suze“?

Slučaj Agrokor svakako će izazvati manjak u državnom proračunu, a posebice ako Ustavni sud poništi Zakon „lex Agrokor“, što je vrlo realno. Zakon je, kaže naš premijer, „napisan na temelju iskustava EU država“, a zapravo je prepisan iz predstečajnog zakona SFRJ (NN br. 84/89 – Zakon o prinudnom poravnanju, stečaju i likvidaciji).

Kako bi nadomjestila manjak u državnom proračunu, bilo bi najbolje da Vlada RH od 1. siječnja 2018. uvede i Porez na prozore. Taj „porez na zdravlje” ili “porez na svjetlost i zrak” je „najbolji“ za RH jer može biti vrlo izdašan, a uz to je i (ne-)pošten budući najviše opterećuje srednje i niže klase. Takav porez je uveden u Engleskoj 1696. godine i bio na snazi punih 156 godina. Kako je Englez Isaac Newton, jedan od najznačajnijih znanstvenika u povijesti, na temelju navoda iz Biblije zaključio da će se kraj svijeta dogoditi 2060., to bi porez kod nas – uz malo sreće – mogao trajati samo 42 godine.

Englezi su svašta prošli sa svojim vlastodršcima, nažalost, nas tek čekaju „reforme“. Mladima je „lako“ jer mogu iseliti iz ovakve države, a to vrlo aktivno svakodnevno i čine. Onim drugima preostaje jedino da pokušaju kazniti i smijeniti političke elite. Bilo bi dobro da to naprave već na ovim lokalnim izborima. – zaključuje MODES.

 


 

Komentari

Komentara


Izvor: PR | Foto: Facebook

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close