Grad ZagrebTurizam

Zaboravljene zanimljivosti o Zagrebu

Glavni grad Hrvatske ima bogatu i plodnu povijest, no mnogi detalji su zaboravljeni. Rijetko tko pamti prvog slastičara u gradu ili let balonom nad modrom nebu iznad Zagreba.


1. Prvo “proganjanje” balona
Do prvog leta balonom u Zagrebu došlo je zbog neobične oklade između mađarskog zrakoplovnog natporučnika Johanna Mannsbacha i Zagrepčanina Julija Rudovića. Nesvakidašnji sportski događaj održao se 1905. godine, a zagrebački list “Obzor” detaljno je izvještavao o tijeku zbivanja.

Gotovo pola grada okupilo se na Mažuranićevu trgu i uz zvukove koračnice pljeskom pozdravljalo zrakoplovce. Događaj su upotpunili zagrebački automobilisti i motociklisti koji su krenuli na “mnogobrojno proganjanje” zrakoplova po uzoru na sličnu manifestaciju već održanu u Beču.

Tijekom leta članovi posade snimili su prve fotografije Zagreba iz zraka. Balon Turtul (mađ. Sokol) sretno je sletio u blizini mađarske ravnice odakle je kasnije vlakom vraćen u Peštu. Let je sa svojim automobilom pratio i gospodin Budicki.

2. Prvi službeni zagrebački slastičar
Pravi začetnik zagrebačkog slastičarstva bio je Alois Schönoa (otac Augusta Šenoe). On je 1848. otvorio vlastitu slastičarnicu i oduševio sugrađane raznovrsnim, bogatim kolačima. Pripremao je slastice i za potrebe Kaptola pa je imenovan biskupskim sladopekom.

Više čitajte na punkufer.dnevnik.hrČuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close