Lifestyle

Zaboravite struju, ova lampa svijetli uz pomoć hobotnice

Nizozemska dizajnerica Teresa van Dongen  kreirala je zanimljivu stolnu lampu koju ne pokreće električna energija već svjetleća bakterija izuzeta iz hobotnice. Izum je nazvan Ambio lamp, ali zasad ipak nije toliko usavršen da bi mogao početi štedjeti struju u kućanstvima.

Prvi problem je što bakterija kako bi svjetlila svojim blagim plavičastim svjetlom zahtjeva stalno kretanje zbog čega je Teresa lampu dizajnirala u obliku klatna koje je potrebno povremeno protresti da bi se dobilo nekoliko minuta svjetlosti. Drugi problem je taj što fotobakterija iz hobotnice u umjetnom okruženju može preživjeti samo nekoliko dana.

Glavni cilj daljnjih istraživanja koje će dizajnerica sa svojim timom provoditi je produljenje životnog vijeka bakterije i kreiranje još praktičnije lampe. Van Dongen za to ima veliku motivaciju i naglašava kako Ambio lamp daje vrlo ugodnu, gotovo čarobnu svjetlost.

“Moj izum počiva na fenomenu koji uzrokuju svjetleći mikro-organizmi u moru, a možemo ih naći uz plaže. Oni emitiraju svjetlost prilikom svakog mreškanja vala. Taj me princip inspirirao i tako sam spojila svoju strast za dizajnom i biologiju u zanimljivu svjetlosnu instalaciju” – dodala je van Dongen.

 

Foto: Teresa van Dongen
Tekst: 24 sata
Video: Vimeo


Na web stranici časopisa The Plitvice Times pogledajte jedini lički webshop s više od 500 unikatnih artikala malih hrvatskih proizvođača, obrtnika i poduzetnika. Od unikatnog ručnog rada, malih pogona specifičnih proizvoda, do poznatih brendiranih artikala. Iz cijele Hrvatske - sve na jednom mjestu!

Pregledajte po kategorijama i naručite kvalitetno:

MODA – Odjeća, nakit i modni dodaci
POSTERI – Motivi iz cijele Hrvatske
SUVENIRI – Šalice i lončići, unikatni nakit i tradicija
NOVINE I KNJIGE – Časopisi, edukativne knjige i literatura
KOZMETIKA – Parfemi, prirodne kreme, balzami, eterična ulja
HRANA I PIĆE – Domaći sirevi i vina, etične čokolade, kolačići

Naruči i stiže na kućnu adresu za nekoliko dana!

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close