LifestyleIzdvojeno

Za vikend kraj hladnog vala. Od ponedjeljka ponovno suho, pretežno sunčano

Hladni val i dalje može djelovati na naše zdravlje, no temperatura će već danas malo porasti, a već sutra minusi neće biti toliko izraženi. Pod utjecajem smo polja povišenog tlaka s europskog kopna, a ono će samo malo oslabjeti kako se južnim Sredozemljem premješta ciklona.


Ujutro i prijepodne česta vedrina, rijetko samo uz rijeke uz kratkotrajnu maglu ili sumaglicu. Ipak, prema sredini dana počet će se pojavljivati umjerena naoblaka u najsjevernijim i istočnijim predjelima zemlje. Duž obale slaba do umjerena bura i tramontana, samo u početku još pod Velebitom s kojim jakim udarom. I dalje traje hladni val uz izražene jutarnje minuse, osobito pri tlu uz jak mraz.

Poslijepodne u središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj postupan porast naoblake, izraženiji navečer, ali do tada ostaje barem djelomice sunčano, osobito u zapadnijim predjelima. Zapuhat će slab do prolazno i umjeren jugozapadnjak s kojim će temperatura osjetno porasti na 7 ili 8 °C, lokalno i 9 °C.

Na istoku nešto oblačnije, ali tek kasno navečer može i to samo rijetko biti slabe oborine na granici kiše i snijega. Vjetar slab do ponegdje oko Srijema i slavonskog gorja umjeren jugozapadni, a temperatura oko 7 °C.

U Dalmaciji prolazno umjerena naoblaka, ali uglavnom će to biti oni visoki, često prozirni oblaci. Sjeverozapadni vjetar uz obalu slab, ali prema otvorenome i otocima umjeren pa i pojačan. Temperatura između 11 i 13 °C, dakle malo ugodnije, osjetnije nego jučer u zaobalju.

Na sjevernom Jadranu većinom sunčano, bit će umjerene naoblake, ali glavninom u gorskim područjima. Sjeverozapadni vjetar izraženiji prema otvorenome, a temperatura malo, u gorju i osjetno viša. Bit će oko 11 °C, odnosno od 4 do 8 °C u gorju.

IDUĆIH DANA NA KOPNU

Nedjelja donosi kraj hladnog vala, ali uz prolazno jače naoblačenje, pojačan vjetar, tek sporadično slabe oborine. Oborine dakle rijetke, tek koja kap kiše, u gorju malo snijega. Od ponedjeljka ponovno suho, pretežno sunčano, ali bez onako izražene jutarnje hladnoće. No, česta će biti jutarnja magla i niska naoblaka, u ponedjeljak i sredinom tjedna dugotrajnija.

IDUĆIH DANA NA MORU

Na Jadranu u nedjelju tek malo više oblaka uz prolazno jačanje bure, osobito pod Velebitom gdje će biti olujnih udara. No, najaviti će to znatno stabilniji, sunčaniji pa i osjetno ugodniji idući tjedan.


 

Komentari

Komentara


Foto: Lika Club, Josip Durdov

Povezane objave

Oznake
Back to top button
Close