Scena

YU GRUPA ODUŠEVILA PUBLIKU U ZAGREBAČKOM VINTAGE INDUSTRIAL BAR-U!

Sinoć je u zagrebačkom popularnom rock klubu Vintage Industrial Bar hrvatska publika imala prilike vidjeti jedan od najpoznatijih rock sastava s ovih prostora, legendarnu YU grupu, i to punih 27 godina otkako su zadnji put svirali u Zagrebu. Iako je Žika Jelić, basist iz originalne postave priznao da je imao malu tremu pred hrvatskom publikom, ispunjeni Vintage klub, u kojem su se osim mnogobrojnih fanova grupe našli i naši poznati glazbenici Vladimir Kočiš Zec, Boris Hrepić iz Daleke obale, Pišta, Vlatko Ćavar Brada iz Psihomodo Pop-a, učinio je da početna trema vrlo brzo nestane. Odličnom svirkom briljirali su i ostali članovi grupe: Dragi Jelić (gitara) vokal i suosnivač grupe, Petar Jelić (gitara) te Slobodan Jurišić (bubnjevi).

Dvosatnim koncertom ispunili su sva očekivanja publike svirajući svoje najveće hitove Pustinja, Dunave, Od zlata jabuka, Čudna šuma, Mornar, U tami disko kluba, Koktel pjesma, a snažnu i energičnu svirku umirila je jedino pjesma Crni  leptir, jedna od njihovih najpoznatijih balada. Očekivano za bis su ponovili Čudnu šumu, pjesmu koju je obradila i Disciplin A Kitschme te na taj način pokazali kako i nakon više od 40 godina postojanja sviraju podjednakom energijom.

YU grupu su osnovali Žika i Dragi Jelić 1970. godine. Svoje prve i najbolje albume iz 70-ih godina objavili su u Jugotonu (YU grupa, 1973. godine, Kako to da svaki dan, 1974.,  YU grupa, 1975.,  YU zlato, 1976.,  Među zvezdama , 1977.) dok su ostale albume nastale u razdoblju od 1979. do 2005. objavili za PGP RTB. Jedini album za ZKP RTLJ “Od zlata jabuka” objavili su 1987. godine, odnosno nakon prve duže diskografske pauze.

Croatia Records je 2009. godine u ediciji The Ultimate Collection, koja okuplja najznačajnija imena pop i rock izvođača regije, objavila dvostruku kompilaciju s najvećim hitovima YU grupe kao neizbrisiv trag u rock povijesti regije te uspomenu na velik broj generacija koje su odrastale upravo na njihovoj glazbi.

Tekst: crorec.hr


Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close