DomLifestyle

WWF POZIVA VLADU RH: Uključite se i započnite dijalog za spas Plitvičkih jezera

U nizu aktivnosti koje se provode za spas Plitvičkih jezera, danas je reagirala i WWF – svjetska organizacija za zaštitu prirode. Pozvala je Vladu Republike Hrvatske da se uključi u rješavanje problema. Priopćenje prenosimo u cijelosti.

Nakon što je Udruga mladih Općine Rakovica najavila da će danas u 17 sati prosvjed „5 do 12 za spas Nacionalnog parka Plitvička jezera“, koji traje još od prošle srijede, proširiti s drvenog mosta ispred Plitvica Sela u Rakovicu i Slunj, svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF ponovno poziva Vladu Republike Hrvatske da se uključi i započne dijalog u svrhu rješavanja problema.

„Nacionalni park Plitvička jezera najprepoznatljiviji je i najvrjedniji prirodni resurs u Hrvatskoj, ujedno i jedino područje upisano na listu UNESCO-ve svjetske prirodne baštine, još od 1979. godine. Čak ni to Vladi Republike Hrvatske nije dovoljno da krene u rješavanje izazova s kojim se taj prirodni fenomen suočava, te posluša razlog desetodnevnog prosvjeda“, ističe Irma Popović Dujmović iz WWF Adrije. Dok lokalna zajednica i braniteljske udruge prosvjeduju ponajviše zbog pretjerane i neplanske izgradnje u Plitvica Selu, zbog čega je ugrožen temeljni fenomen ovoga parka – sedreni slapovi,  WWF upozorava i na problem prevelikog broja posjetitelja.

„U izvješću misije UNESCO-a iz veljače ove godine izražena je zabrinutost zbog neodrživog proširenja turističkog sadržaja, ali i prekomjernog broja posjetitelja u parku. Zbog toga će članovi misije na svojoj 42. sjednici iduće godine preporučiti Odboru Svjetske baštine da razmotri upis Nacionalnog parka Plitvička jezera na Listu svjetske baštine u opasnosti. To ne smijemo dozvoliti! Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja mora se usuglasiti s Ministarstvom zaštite okoliša i energetike, te zajedno s Nacionalnim parkom Plitvička jezera pronaći zadovoljavajuće rješenje za situaciju koja dobiva sve veći značaj i van granica naše zemlje“, zaključuje Popović Dujmović. Dodaje da je „5 do 12“ također za spomenuti dijalog kako bi se spriječio današnji protest u Rakovici i Slunju.

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara


Foto: pixabay

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close