Tehnologija

WWF objavio: mora su u opasnosti

Svjetski fond za prirodu (World Wide Fund for Nature – WWF) međunarodna je organizacija koja se brine za očuvanje globalne bio-raznolikosti i bori se za smanjenje ljudskog utjecaja na okoliš.


Ova utjecajna organizacija objavila je izvješće u kojem kaže kako se populacija morskih kralježnjaka u razdoblju 1970.-2012. u prosjeku smanjila za gotovo 50%. Pomor nije stao samo na ribama: sličan scenarij dočekao je i koraljne grebene, mangrove i morske trave.

Prema WWF-u, izravni krivci su ljudi: zagađenje voda, pretjerani izlov ribe, uništavanje njihovih prirodnih staništa i klimatske promjene desetkovale su morski život.

Rezultat sloma morskog života neće ostati samo još jedna loša vijest iz novina: 850 milijuna ljudi na svijetu, naime, izravno ovisi o ribolovu, stoga će daljnji pomor katastrofalno utjecati na čitave zajednice, pa i države.

WWF, srećom, nudi slamku spasa. Prema njima, nužno je zaštititi ključna morska staništa (prije svega koraljne grebene, gdje živi 25% cjelokupne riblje populacije), upravljati ribljim fondom na dugoročno održivi način, unaprijediti tehnike ribarenja te dodatno financijski poticati prethodno navedene mjere.

Uz takvu politiku gospodarenja morskim dobrima, pružit će se prilika da se ona oporave i vrate na razinu kakva je bila prije 50-ak godina. Time će se osigurati budućnost ne samo životu u moru, nego i ljudima koji od njega žive.


 

Izvor: znanost.geek
Foto: i.dailymail.co

 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.
Oznake
Back to top button
Close