Turizam

Winnetou se vratio na Krku

Prirodnim ljepotama Lijepe naše teško odolijevaju strani filmaši. Nakon 53. godine od snimanja prvog filma o Winnetouu, apački poglavica vratio se u Nacionalni park Krka. Točnije, našao se na zadivljujućoj lokaciji Visovačkog jezera i tjesnaca Među gredama gdje se snima dio nove filmske trilogije prema književnom predlošku Karla Maya.


Otočić Visovac u najširem dijelu Visovačkog jezera oduzima dah svojom ljepotom. Gotovo okomite litice kanjona Među gredama u kombinaciji s vodenom površinom stvaraju poseban vizualni doživljaj. Očaravajuće karakteristike Nacionalnog parka Krka i netaknuta priroda privukli su producente filmskog serijala o Winnetou prije pedesetak godina, a to čine i danas.‘Winnetou i njegov stari prijatelj Shatterhand’, ‘Winnetou i Blago srebrnog jezera‘ te‘Smrt Winnetoua’ imena su tri nova filma u režiji Philippa Stölzla koji se ovih dana snima na lokacijama NP Krke, a nakon toga nastavlja na područje Starigrada, Paklenice, Tulovim gredama, Rujnu, na Gornjim Jasenicama te u kanjonu Zrmanje.

Glavne uloge tumače Kreshinik Xhelilaj (Winnetou) te Wotan Wilke Möhring kao Old Shatterhand, dok od hrvatskih glumaca u filmu sudjeluju Katarina Strahinić, Bojan Navojec, Kristijan Ugrina, Marko Cindrić i drugi. Početak distribucije očekuje se 2016. godine, a na filmu će raditi čak 70 posto domaćih filmskih radnika, oko 40 hrvatskih glumaca i oko 3.000 statista.

Pripreme za snimanje trajale su nekoliko mjeseci tijekom kojih su njemački kolege surađivali sa scenografom Damirom Gabelicom kako bi što vjernije utjelovili različita naselja – od indijanskog sela u Brezama do kaubojskog gradića Roswella kraj Fužina. Sveukupna gradnja zahtjevnijih objekata, kao što su željeznička stanica u Vranji, drveni most i već spomenuti Roswell trajala je oko tri tjedna.

Prvi film o avanturama Winnetoua snimljen je davne 1962. godine. Nakon toga su zapadnonjemački filmaši u suradnji s Jadran filmom snimili još devet nastavaka, i to na lokacijama nacionalnih parkova kao što Krka, Paklenica i Plitvička jezera te na Velebitu.


Tekst: punkufer.hr

Foto: Wikimedia Commons

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close