Turizam

Whiskey: vodič za početnike

Whiskey (viski) je alkoholno piće kojeg neki nazivaju i tekućim sunčevim sjajem.


Bilo da se radi o početniku ili ozbiljnom uživatelju ovog diljem svijeta raširenog i poznatog alkoholnog pića neka osnovna znanja moraju se znati, a osnovni zakoni poštivati. Stoga u nadolazećim člancima dopustite da malo prošetamo začaranim svijetom viskija.

Whiskey ili whisky?

Krajnjem kupcu svejedno? Možda i da. Uživatelju baš i ne. Da li postoji razlika između whiskey-a i whisky-a u samom okusu, mirisu, boji? Naravno da postoji. No, ta razlika nije definirana time da li sadrži slovo e ili ne. Naime, whiskey se koristi kod američkih i irskih brendova, dok se whisky koristi kod škotskih, kanadskih i japanskih brendova.

Postoji neslužbena definicija koja kaže: Zemlje porijekla koje imaju slovo e u nazivu (United States, Ireland) koriste naziv whiskey, dok zemlje koje nemaju e u nazivu (Scotland, Canada, Japan) koriste naziv whisky.

Whisky/whiskey

whiskey

Viski je uglavom alkoholno piće dobiveno destilacijom fermentiranih zrna žitarica. Razlike između različitih viskija ovise samo o tome koji se tip žitarica koristi u smjesi za destilaciju i u kojim omjerima mješanja. Viski se mora destilirati tako da ima najmanje 40% alkohola, a najviše 94,8% alkohola. Nakon destiliranja slijedi starenje/dozrijevanje koje obično traje najmanje dvije godine.

Jedina iznimka je viski proizveden iz zrna kukuruza te za njega nije čak potrebno ni starenje.


 

Top 10 viskija:
Auchentoshan American Oak, Scotch Whisky
Hibiki 12 & 17, Japanese Blended Whisky
George Dickel Rye Whiskey
Bowmore Small Batch Single Malt Scotch Whisky
Green Spot, Irish Single Pot
Midleton Very Rare, Irish Blend
Balblair, Single Malt Scotch Whisky
WhistlePig Rye
Russell’s Reserve Single Barrel Straight Kentucky Bourbon
Macallan Rare Cask.


Scotch

ballantines

Scotch je kao i sav ostali viski nastao destilacijom fermentirane smjese žitarica. Da bi se viski nazvao scotch on mora biti destiliran od smjese sladnog ječma. Većina scotch alkoholnih pića se radi samo iz ječma, vode i kvasaca. Dozvoljeno je stavljanje i cijelovitih zrna drugih žitarica kao i bojanje karamelom (paljeni, topljeni šećer). Nikakvi drugi dodaci i adititi u fermentaciji nisu dozvoljeni.

Alkoholno piće mora stariti/dozrijevati u drvenim hrastovim bačvama najmanje tri godine, a postotak alkohola mora biti manji od 94.8%.

Naravno, da bi ga mogli zvati scotch, mora biti proizveden u Škotskoj.
Pročitajte više na gentleman.hrČuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara


Foto: gentleman.hr

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close