EkoLifestyleIzdvojenoPromo

VUNENA ČAROLIJA MARIJANE MARINCEL Lička umjetnica odbačenu vunu pretvara u realistične životinjice i likove iz bajke

Prije nešto više od mjesec dana pisali smo o trećem The Coklje festu, festivalu kreativnosti i slobode koji se održao na glavnom gradskom trgu u Otočcu. Ove godine po prvi puta posjetitelji su imali priliku birati najsuvenir manifestacije, a uvjerljivo je pobijedio velebitski medo od filcane domaće vune.


Riječ je o suveniru iz kreativne radionice Marijane Marincel, rukotvorke koja dolazi iz jednog malog sela kraj Otočca koje se zove Crno Jezero. Marijana nam je otkrila kako je nastao pobjednički suvenir i ostali divni predmeti koje smo vidjeli na njenom štandu.

S tehnikom suhog filcanja Marijana se počela baviti sasvim slučajno, tražeći po internetu inspiraciju za božićne ukrase. Lutajući tako po stranicama nabasala je na tehniku filcanja koja ju je odmah zaintrigirala.

“Malo-pomalo došla sam do nekih pribora za filcanje i počela filcati. Nisam se ni okrenula kako treba i već sam izrađivala male životinjice. U početku nisam bila toliko vješta pa moji proizvodi nisu izgledali kao danas. Vještinu i metodu još uvijek razvijam kroz praksu odnosno izradom”, kaže Marijana.

Najpopularniji od svih proizvoda iz Marijanine radionice je velebitski medo koji je osvojio simpatije posjetitelja trećeg The Coklje festa i zasluženo ponio titulu najsuvenira manifestacije.

“Zapravo, on je bio moj prvi rad. Kad bolje razmislim zbog njega sam počela filcati”, kaže Marijana.

Osim vunenih medvjeda, Marijana izrađuje i prigodne ukrase za Božić, Uskrs i druge blagdane. Šumski vilenjaci, različite životinje poput srna, risova, vukova, konja i lisica, cvijeće koje izgleda kao da je tek ubrano – dio su njene šarolike kolekcije koja nosi naziv Vunena čarolija.

Sami proizvodi izgledaju originalno, jedinstveno i vrlo realistično i oduševljavaju baš svakoga tko ih vidi.

Životinjice su fleksibilne jer im je kostur od žičane armature, a važno je istaknuti da na prvi pogled nije vidljiva  cijela pozadina Marijanina truda.

Tradicionalna obrada domaće vune

Sve Marijanine rukotvorine su ekološke jer nisu izrađene od vune koja se može kupiti u trgovinama. Njene vrijedne i strpljive ruke na tradicionalan način obrađuju vunu ustupljenu od domaćih uzgajivača ovaca. Materijal koji bi inače nakon šišanja ovaca ostao u prirodi Marijana pretvara u mala umjetnička djela, a taj postupak nije nimalo jednostavan.

Potrebno je nekoliko napornih procesa da bi se dobio konačan proizvod – od pranja, razvlačenja i česljanja pa sve do bojanja prirodne vune, kaže Marijana.

“To nije nimalo ugodan posao, ali što se može. Često su mi govorili da mi je puno jednostavnije kupiti gotovu vunu, meni to nema logike. Dok moja obitelj, susjedi i poznanici bacaju ošišanu vunu po nekim šumskim jamama i bezdankama i time onečišćuju prirodu, da ja kupujem gotovu vunu koja je bojana tekstilnom bojom za što je utrošeno tko zna koliko hektolitara voda…”

Marijana svoju vunu boja prirodnim bojama koje sama nalazi u prirodi, a pere je na način kako su je prali naši stari – lužinom odnosno vodom koja se dobije prokuhavanjem pepela (luga).

“Primijetila sam koliko su moji donori vune oduševljeni kad vide moga medu. Odmah ponosno pitaju je li to vuna njihovih ovaca. Ljudi su sretni kad je mogu dati u neke korisne svrhe, nego je baciti. Tu je obostrano zadovoljstvo jer oni se rješavaju „otpada”, a meni je to sirovina za nove podvige”, ističe Marijana.

Nakon same pripreme vune koja zahtijeva dosta vremena, slijedi jednako složen postupak filcanja. Suho filcanje je tehnika obrade češljane neupredene vune, pri čemu se vunene niti termičkim i mehaničkim djelovanjem, a uz pomoć igle, međusobno upleću u čvrstu strukturu.

“Sama izrada traži veliku koncentraciju i zbog toga ne mogu dugo filcati. Inače filcam oko 2 sata, tada koncentracija počne popuštati, moram sve ostaviti i krenuti raditi nešto drugo”, kaže Marijana.

Na naše pitanje o planovima za budućnost, ova samozatajna kreativka kaže kako joj je najbitnije da stvari teku nekakvim svojim prirodnim tokom.

Zadovoljna sam kako se sve to odvija. Možda je za nekoga to malo sporo, ali meni je taman. Stignem apsorbirati promjene i obveze koje se dogode, a uz to uživam u onome što radim”.

Više Marijaninih radova možete vidjeti na Facebook stranici Vunena čarolija.

Ukoliko želite udomiti jednu od životinjica iz Marijaninog čudesnog svijeta, ili ju pak pokloniti dragoj osobi, za sve informacije i narudžbe kontaktirajte Marijanu putem maila [email protected]Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara


Foto: Privatna zbirka

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close