SavjetiZdravlje

Vrtlarenje može imati odličan učinak na vaše zdravlje

Oni koji imaju komad vrta svjesni su da mogu uzgajati zdravo voće i povrće te bez brige uživati u slatkim plodovima rada, ali stručnjaci otkrivaju da postoji još jedna velika beneficija te aktivnosti – odličan učinak na zdravlje


Izbacivanje stresa

Provodite li često vrijeme u vrtu i rado se prepuštate poslovima u njemu, vjerojatno ste manje pod stresom od ostalih jer kretanje i boravak na otvorenom sprečavaju povećanu proizvodnju kortizola, hormona stresa. Dakle, osim što radite dobro tijelu, imate lijep okoliš ili domaću hranu, istovremeno izbacujete nakupljene frustracije.

Srce

Vrtlarstvo, zbog kretanja i fizičkog rada može ojačati srce te izgraditi i povećati njegovu izdržljivost, što smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara.

Svi mišići rade

Kako jačate srce, jačate i mišiće u tijelu, posebno leđa, ruke, trbušne mišiće, ali i stražnjicu. Dugoročno, snažniji mišići pomažu da se pravilnije držite i tako spriječite moguće ozljede, poput problema s leđima u trenutku kada dižete teret.

Kada primjerice sakupljate lišće i spremate ga u vreće, jačate leđne mišiće zbog okretanja, saginjanja i podizanja tijela. Isti posao pomaže u jačanju ruku, ali i rezanje živice velikim škarama. Svaki posao pri kojem morate napinjati trbušne mišiće, pa čak i klečanje dok plijevite, pomaže jačanju i ravnijem trbuhu. I guza može biti čvršća pa češće čučnite dok dižete, čistite, plijevite ili sakupljate lišće.

Više na tportal.hr


Na web stranici časopisa The Plitvice Times pogledajte jedini lički webshop s više od 500 unikatnih artikala malih hrvatskih proizvođača, obrtnika i poduzetnika. Od unikatnog ručnog rada, malih pogona specifičnih proizvoda, do poznatih brendiranih artikala. Iz cijele Hrvatske - sve na jednom mjestu!

Pregledajte po kategorijama i naručite kvalitetno:

MODA – Odjeća, nakit i modni dodaci
POSTERI – Motivi iz cijele Hrvatske
SUVENIRI – Šalice i lončići, unikatni nakit i tradicija
NOVINE I KNJIGE – Časopisi, edukativne knjige i literatura
KOZMETIKA – Parfemi, prirodne kreme, balzami, eterična ulja
HRANA I PIĆE – Domaći sirevi i vina, etične čokolade, kolačići

Naruči i stiže na kućnu adresu za nekoliko dana!

 

Komentari

Komentara


Foto: birdsandblooms.com

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close