Zdravlje

Vrkuta – čuvarica ženskog zdravlja

Žene su se oduvijek okretale prirodi kao izvoru zdravlja i lijekova. I pažljivim izborom su pronađeni lijekovi za bolne i neredovne cikluse, hormonalne promjene, menopauzu i neugodne simptome koji ju prate, ali i zamiome, ciste, piše 24sata


Među biljkama koje čuvaju žensko zdravlje najviše se ističu vrkuta, stolisnik (hajdučka trava), breza, gospina trava (kantarion), kadulja, neven, rusomača, te valerijana – neprikosnoveni darovi prirode. Njih bi svaka žena trebala imati kućnoj ljekarni. Naravno, ne očekujte rezultate odmah, za sve treba vremena i strpljenja.

Ove biljke smiruju upale, otekline, imaju snažno antibakterijsko djelovanje, koriste se kod neplodnosti, odličan su regulator hormona, lijek za policistične jajnike, ublažavaju simptome PMS-a, postporođajne depresije, a pomažu i kod skidanja suvišnih kilograma.

Koriste se još od antičkog doba, a u srednjem vijeku smatralo se da mogu očuvati djevičanstvo i mladolikost.

Švicarski travar Johan Kincle tvrdio da se 30 posto ginekoloških operacija može izbjeći upotrebom čaja od vrkute.

Pored spomenutih djelovanja na žensko zdravlje, vrkuta djeluje i protiv mioma, cista i endometrioze, olakšava PMS, regulira ciklus. Koristi se i kod bolnih i obilnih menstruacija, jer sadrži tanine i adstringente koji normaliziraju krvarenje. Kupka, vaginalno ispiranje i tamponi s vrkutom djelotvorni su kod gljivica, bakterijskog vaginitisa i drugih infekcija.

Više na 24sata

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: unsplash

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close