KolumneIntegralne muesli

Vrijeme je da uključiš svoj off sistem!

Ovaj tjedan sam na godišnjem odmoru. Iskoristila sam priliku i pobjegla iz sivog Zagreba u vrlo sunčanu i toplu Crikvenicu. Sjela sam na veliku ljuljačku koju imamo u dvorištu, bez jakne i popratnih materijala. Zagledana u vedro, plavo nebo, dok su sunčeve zrake grijale moja leđa, razmišljala sam o tome kako premalo vremena odvajam za odmor.

Ovdje me dočekuje čista soba u kojoj deke mirišu na najbolji omekšivač, a u njih zamotana razmišljam o tome kako ujutro mogu spavati do kad hoću.

Čim ustanem dočekuje me doručak kao u hotelu. Domaći kruh, maslac i pekmez, bijela kava i skuhani đumbir sa sokom od naranče. Nije li to dovoljno da ostatak dana provedeš mirno i opušteno?

Ovdje je život usporeniji, opušteniji, laganiji. Imam dojam da mi dani duže traju. Šetnja uz more dok na ulici sretneš tek dva ili tri čovjeka umiruje ti dušu. Čuješ samo valove i u zraku osjetiš sol.

Potpisala bih da od sad pa do kraja života minimalno jednom tjedno imam jedan takav dan. Kao da je mozak toga dana uključio neki svoj „off sistem“.

Veliki neprijatelj nama ljudima je vrijeme. Uvijek mislimo kako ga nemamo dovoljno i uvijek smo preškrti sami sebi pokloniti 24 sata za nerad i za odmor.

Naš je problem što smo sami sebi i feudalci i kmetovi, sami sebi robovi. Uvijek imamo nešto za raditi. Ako ne nosimo posao kući, u kući nas čekaju kućanski poslovi. Koliko sam puta gledala seriju dok mi je prljavo suđe stajalo u sudoperu i dok me je grižnja savjesti nagrizala toliko jako da sam pod reklamama išla prati i ispirati to suđe.

A smeta li kome to suđe? Takvi se poslovi mogu odgoditi na nekoliko sati. Tako i na radnom mjestu možete ostaviti posao kako bi iskoristili svojih trideset minuta pauze jer posao za to vrijeme neće nikud pobjeći.

Za jedan dan ovakvog mira vrijedi ostaviti cijeli svijet u toj užurbanoj robovlasničkoj strukturi. Treba pobjeći na jedan dan, makar u obližnju šumu ako nemate mogućnosti otići negdje dalje na izlet.

Život je da se živi. Da se dobro živi. Da nema stresa i briga do beskraja. Život je da ti bude u njemu lijepo, da ga proživiš kvalitetno i da ne žališ za godinama koje su prošle.

Svatko treba dan za vlastiti „off sistem“. Nikome se niste dužni pravdati. Oni koji traže opravdanje jer ste uzeli dan samo za sebe nisu vas niti vrijedni. Savjetujte im da učine što i vi, da odu na neki duševni odmor da se riješe nakupljenog gnjeva i stresa, i lagano ih zaobiđite.

Mir i nije tako skup, samo ga morate htjeti.Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara


Foto: pexels.com

Oznake

Povezane objave

Pročitajte još
Close
Back to top button
Close