Lifestyle

Vremenska prognoza: Zima dolazi!

Premda je još sredinom prošlog tjedna izgledalo kako je za hladnoću i snijeg iznimno mala vjerojatnost, kasnije prognoze tu su vjerojatnost sve više povećavale. Sada se već može tvrditi kako će vrijeme za koji dan promijeniti.

Nakon u mnogim mjestima gotovo proljetnog ugođaja tijekom Božića, već sljedećih dana, te posebice na kraju ovoga tjedna i početkom novoga, imat ćemo zimski ugođaj. Ne samo po temperaturi zraka, na Jadranu i buri, nego će ponegdje pasti i snijeg, u gorju gotovo sigurno, a vrlo vjerojatno i u nekim nizinama – i to u manjim količinama već potkraj utorka i u srijedu, kaže Zoran Vakula u svojoj prognozi za HRT.

No, neprijeporan je dolazak zamjetno hladnijeg zraka i to već do kraja utorka, te osobito u srijedu pa će, primjerice, nakon nedjeljnjih čak 12°C na Zavižanu, već u srijedu poslijepodne temperatura zraka na najvišoj glavnoj meteorološkoj postaji DHMZ-a vrlo vjerojatno biti i oko -10°C.

Primjerice, u Ogulinu, gdje je u ponedjeljak najviša temperatura zraka bila čak 19°C, a iznad prosječno toplo je bilo i u utorak, u srijedu se ujutro može izmjeriti poneki centimetar snijega!?

Pritom će već danas na sjevernom Jadranu zapuhati bura, i tijekom dana se vrlo brzo proširiti na cijeli Jadran. U većini će mjesta biti jaka, a ponegdje i olujna, barem na udare. Stoga će dosadašnja upozorenja meteorologa DHMZ-a za maglu zamijeniti upozorenja za buru.

Premda je kod ovakvih, relativno naglih promjena vremena nužan oprez kod prognoza za više dana unaprijed, prilično je velika vjerojatnost da će se 2016. godina u većini Hrvatske dočekati uz suho vrijeme, u smislu – tijekom Silvestrova i prijepodneva Nove godine neće biti oborina, te uz temperaturu zraka uobičajenu za ovo doba godine, pa čak i nižu od prosječne. Srećom, velika je vjerojatnost da bura više neće biti tako jaka kao danas…

Najnovije prognoze duljine trajanja hladnijeg razdoblja, kao i podrobniji pregled meteoroloških zanimljivosti cijele 2015., Vakula je najavio objaviti u svom Meteo kutku i informativnim emisijama HRT-a.

Tekst: net.hr

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close