Vremenska prognoza: Nakon vikenda stiže snijeg, u Lici se očekuje i pola metra snježnog pokrivača!

Tena Brnad

Državni hidrometeorološki zavod objavio je priopćenje u kojem upozoravaju vozače da stiže prvi obilniji snijeg, te da bi već trebali pripremiti zimsku opremu, iako je zakonska obaveza za to tek od 15. studenoga.


Tijekom ponedjeljka u naše će se krajeve sa sjevera, u sklopu duboke doline, spustiti izrazito hladan zrak, a u Genovskom će se zaljevu formirati duboka ciklona koja će se, potom, nekoliko dana zadržavati nad Italijom i Jadranom te popunjavati.

Nakon uglavnom suhe subote, u nedjelju će, s jačanjem juga, izraženije kiše već biti krajem dana, a u noći na ponedjeljak kiša će prijeći u snijeg u višem gorju. Prema sadašnjim prognostičkim materijalima (slika 2.) do utorka će u višim predjelima gorske Hrvatske pasti između 15 i 30 cm snijega, a u dijelovima Like vrlo vjerojatno i oko 50 cm. Snijega prolazno može biti u nekim nizinama unutrašnjosti te duž obale i na otocima nošenog jakom i olujnom burom koja će zapuhati u ponedjeljak na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana, no s obzirom da je tlo još razmjerno toplo on će se brzo topiti”, navode u DHMZ-u.

Početak idućeg tjedna obilježit će vrlo dinamično vrijeme, obilna oborina, snijeg i zimski uvjeti posebice u gorju te jak i olujan vjetar.

“Padanje snijega u studenom je uobičajena pojava, no, ipak, prvi ozbiljniji snijeg, a osobito mjestimična obilna oborina koja je vrlo vjerojatna početkom idućeg tjedna, nakon već dosta kišovitog ovog tjedna, te jak i olujan vjetar zaslužuju dodatnu pozornost. Treba naglasiti da će osim u unutrašnjosti poprilično hladno idući tjedan biti i na Jadranu. Stoga, ukoliko planirate putovanje svakako pripremite zimsku opremu, a računajte i na gužve kod vulkanizera u idućim danima. Sretno”,  poručuje  DHMZ.


Foto: unsplash

<script>

<script>

Komentari


X
facebook
Kliknite "Like" ako želite pratiti LikaClub.eu na Facebook-u