Ličko-senjska županijaKultura

Vraćene crkvene matične knjige oduzete za vrijeme komunističke vladavine

NAJSTARIJE IZ 1840. GODINE

Temeljem Ugovora između Svete Stolice i Republike Hrvatske Vlada Republike Hrvatske i Hrvatska biskupska konferencija sklopile su 2005. g. sporazum o predaji crkvenih matičnih knjiga Katoličkoj Crkvi koje su joj oduzete za vrijeme Drugog svjetskog rata.


U Biskupskom ordinarijatu u Gospiću, u petak 12. lipnja 2020. ministar dr. sc. Ivan Malenica predao je gospićko-senjskom biskupu mr. mons. Zdenku Križiću 157 crkvenih matičnih knjiga od kojih su najstarije iz 1840. godine.

Uz ministra bili su Marijan Kustić, predsjednik Skupštine Ličko-senjske županije, državna tajnica Katica Prpić i voditeljica službe informiranja u ministarstvu Martina Andrijević. Budući da Gospićko-senjska biskupija obuhvaća dijelove Karlovačke i Zadarske županije i Ličko-senjsku županiju, knjige su s tih područja.

Ministar je nakon potpisa Zapisnika o primopredaji istaknuo da će knjige pomoći u povijesnim istraživanjima. Priprema se i digitalizacija ovih knjiga.

Biskup je izjavio kako i danas ima osoba, napose naših iseljenika, njihove djece, koji često ne znaju hrvatski, ali žele znati gdje su im korijeni. Stoga su ove knjige važne i za budućnost. Knjige iz državnih arhiva još se ne vraćaju, priopćila je Gospićko-senjska biskupija.

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara


Izvor / Foto: Gospićko-senjska biskupija

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close