Tech

Vraćanje Concordea na nebo?

Concorde, jedan od dva putnička aviona koji su letjeli nadzvučnom brzinom (drugi je Tupoljev Tu-144), mogao bi opet letjeti. Grupa obožavatelja Concordea koja se većinom sastoji od bivših pilota i osoba koje su često letjele Concordeom odlučila je pokušati vratiti ovu ikonu zrakoplovstva iz mrtvih.


Klub Concorde, kako se nazivaju, sada misli da imaju dovoljno financijskih sredstava prikupljenih od privatnih investicija kako bi osposobili jedan Concorde za let, no isključivo za privatne letove.

Klub je dosad prikupio oko 250 milijuna dolara te im je cilj kupiti dva aviona koji se nalaze na aerodromu u Parizu. Jedan avion planiraju pretvoriti u turističku atrakciju u Londonu. Predložena atrakcija bi uključivala i restoran u kojem namjeravaju posluživati obroke koji su se izvorno služili na Concorde letovima.

Za drugi avion imaju još ambicioznije planove. Žele ga obnoviti i opet ga vinuti u zrak. Paul James, predsjednik Concorde kluba, kaže kako bi Concorde trebao poletjeti 2019. godine dok će turistička atrakcija u Londonu biti otvorena 2017. godine, ako sve bude po planu.

British Airways i Air France nemaju planove za nastavak Concorde komercijalnih letova te će karta za let Concordeom, ako ikada opet poleti, biti skupa.

No, iako je grupa već nekoliko puta bezuspješno pokušala oživjeti Concorde, ideja ne zvuči tako nevjerojatno jer postoji nekoliko Concorde zrakoplova koji su u dobrom stanju.

Nakon prvog leta 1969. godine Concorde je uveden u službu 1976. godine, a povučen je iz prometa 2003. godine nakon 27 godina letenja. No, Concorde je ostao ikona u povijesti zrakoplovstva te ima veliki broj obožavatelja diljem svijeta.


Tekst: 24sata
Foto: independent.coČuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close