AutomotoVijesti

Vozači, oprez! Od 15. studenog obavezna je zimska oprema

Ovih dana vulkanizeri imaju pune ruke posla jer su svi vozači pohrlili promijeniti ljetne u zimske gume. U HAK-u podsjećaju da je od 15. studenog obvezna zimska oprema na zimskim dionicama javnih cesta u Republici Hrvatskoj.


Pod zimskom opremom za vozila najveće dopuštene mase do 3,5 tona podrazumijevaju se zimske gume (MS) na svim kotačima ili ljetne gume s najmanjom dubinom profila od 4 mm i lancima za snijeg. Lanci moraju biti pripravni za postavljanje na pogonske kotače ili na jednu pogonsku osovinu kod vozila s pogonom na sva 4 kotača.

Prvi ovosezonski snijeg je već pao na više lokacija u zemlji, a posebno u gorskim krajevima. HAK-ovci upozoravaju vozače da je vožnja s ljetnim gumama u zimskim uvjetima svojevrsni rulet na kotačima.

Gume su jedan od najvažnijih dijelova vozila, a kako posreduju između automobila i ceste presudne su za sigurnost. Dobro je da u svakom razdoblju godine vozilo ima odgovarajuće gume. Jer, već pri temperaturi zraka nižoj od 7 stupnjeva Celzijusa ljetne gume gube elastičnost, kao i svojstva prianjanja na podlogu, koja imaju u uvjetima za koja su predviđena. Najbolje je, stoga,već od studenoga, na automobil staviti sve četiri zimske gume, istog proizvođača, marke i modela te dimenzija koje propisuje proizvođač automobila”, kažu u HAK-u.

Pročitajte više na kaportal.rtl.hr

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: pixabay

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close