KolumneKnjiževni petak

Voynichev rukopis: Knjiga s druge planete

Voynichev rukopis je misteriozna knjiga prepuna ilustracija u potpunosti nepoznatog sadržaja, napisana prije gotovo 600 godina od strane nepoznatih autora i naravno pogađate napisana je i na nepoznatom jeziku.

Knjiga je dobila naziv po američkom trgovcu knjigama, poljsko-litvanskog podrijetla Wilfrid M. Voynich, koji ju je pronašao 1912.

Nepoznati autor je nepoznatim pismom napisao rukopis na 272 stranice. Tekst je pisan ptičjim perom, s lijeva na desno, a autor je koristio abecedu koja je imala 20-30 distinktivnih znakova.

Od otkrića ova knjiga bila je objekt intenzivnog proučavanja od strane mnogih kriptografa. Nitko za sada nije uspio dešifrirati niti jednu jedinu riječ knjige sa sto postotnom sigurnošću iako postoje određena nagađanja za značenje pojedinih riječi.

Pogledajte video o ovoj tajanstvenoj  knjizi.

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara


Foto: Đurđica Banić

Oznake

Povezane objave

Pročitajte još
Close
Back to top button
Close