Turizam

Volonteri uređivali poučnu stazu Terezijanu

Javna ustanova „Park prirode Velebit“ organizirala je volontersku akciju čišćenja dijela poučne staze „Terezijane“ na Baškim Oštarijama.


Nakon okupljanja u planinarskoj kući „Vila Velebita“ i doručka u hostelu „Baške Oštarije“, volonteri koji su došli iz raznih krajeva Hrvatske, uputili su se zajedno sa djelatnicima Parka na Terezijanu. Uređivalo se i čistilo stazu od zaraštanja, uklanjalo se grmlje uz stazu, podrezivale grane, a sve kako bi stazom bilo lakše prolaziti. Radni dan je završio sa pozitivnim umorom jer se uradilo nešto korisno za očuvanje ovog kulturnog dobra, kao i sa obećanjem da će se vratiti ponovno jer posla na stazi još uvijek ima.

Terezijana je izgrađena davne 1786. godine po nalogu tadašnjeg austrijskog cara, Josipa II, radi boljeg putničkog i trgovačkog povezivanja Gospića i Karlobaga. Zamijenila je tako postojeću, već zastarjelu, Karolinsku cestu. Ime je dobila po carici Mariji Tereziji. Ministarstvo kulture ju je 2007. godine proglasilo kulturnim dobrom.

Pročitajte više na lika-express.hr

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara


Foto: lika-express.hr

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close