KulturaTurizamIzdvojeno

VODIČ FRANKOPANSKE BAŠTINE Nastavlja se potraga za frankopanskim posjedima!

Povijest Frankopana nije vezana samo za jedan otok, jednu općinu, jedan grad, jednu županiju, pa čak ni samo za Hrvatsku…


“U potrazi za Frankopanskim posjedima” naziv je projekta koji je pokrenut zahvaljujući suradnji nekoliko entuzijasta, koji aktivno rade na prezentiranju i promoviranju frankopanske baštine – udruge Baštinica iz Otočca, udruge Knezovi Krčki Frankopani, Andree Radojčić i fotografa Darka Antolkovića.

U suradnji udruge Baštinica iz Otočca i Gackog pučkog otvorenog učilišta Otočac održana je prva izložba “U potrazi za frankopanskim posjedima u Gackoj”, u sklopu koje je po prvi put prezentiran jedan dio frankopanske baštine u Gackoj.

Šireći projekt dalje, u suradnji s udrugom Knezovi krčki Frankopani započeta je potraga za manje poznatom baštinom na otoku Krku koja je povezana s Frankopanima, kao što su stari putovi, napuštena sela, crkve, gospodarski objekti, a ideja je priču proširiti na sva područja koja su na bilo koji način povezana s Frankopanima.

S ciljem prezentiranja i promoviranja cjelokupne frankopanske baštine, bez prostornog ograničenja, želja inicijatora ovog projekta je napraviti vodič frankopanske baštine “U potrazi za frankopanskim posjedima”, u kojem bi se nalazili lokaliteti koji su povezani s Frankopanima, kao što su njihovi stari gradovi, utvrde, crkve, sela, gospodarski objekti, pismo kojim su se koristili – glagoljica i članovi obitelji Frankopan.

Naglasak bi se stavio na područja i lokalitete koji su manje poznati široj javnosti. Vodič bi sadržavao tekstualne opise i kvalitetne fotografije lokaliteta u svim jedinicama lokalne samouprave i na područjima turističkih zajednica koje su povezane s frankopanskom baštinom i koje iskažu interes za sudjelovanje u izradi vodiča.Vodič bi mogao biti podloga tj. početak projekta koji se može razvijati s više aspekata – znanstvenog, edukativnog i turističkog.

Inicijatori projekta pozivaju sve jedinice lokalne samouprave, turističke zajednice, poslovne subjekte koji su na neki način povezani s frankopanskom baštinom i žele sudjelovati u izradi vodiča da im se jave.

Više o projektu saznajte na web stranici U potrazi za frankopanskim posjedima te na istoimenoj Facebook stranici.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: Foto: U potrazi za frankopanskim posjedima, Autorica: Andrea Radojčić, Kistoprint

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close