Scena

Vodarica Marta, nepoznati simbol grada Gospića

“Vodarica Marta-poznati, odnosno nepoznati simbol grada Gospića“– naziv je predavanja ravnateljice Muzeja Like Gospić prof.Vesne Bunčić koje je održala povodom Međunarodnog dana muzeja.Predavanje se temeljilo na nizu dokumenata, pa tako i na znanstvenom članku mlade gospićke znanstvenice,povjesničarke umjetnosti Antonije Došen koji je objavljen u Senjskom zborniku 2011.godine.


Vraćajući se u povijest Bunčić kaže da je vodovod u Gospić došao 31.prosinca 1893.godine, u najpotrebnijem trenutku jer u to vrijeme u gradu i okolici došlo je do velike suše. Vodovodom je voda došla iz 13 kilometara udaljenog vrela Košna voda u Brušanima. Fontana ili česma koja se u to vrijeme nalazila na prostoru ispred današnje katedrale bila je smještena otprilike kao i danas, točnije nekoliko metara bliže crkvi. Bila je nešto izmjenjenog oblika, imala je bazen, kao i četiri slavine iz kojih se voda slijevala u bazen.Oko nje bilo je zasađeno i 8 bagrema.

Simbol grada Gospića, Marta, na toj poziciji bila je do 1952.godine kada je maknuta zbog asfaltiranja cesta. Na njeno mjesto došao je stup za rasvjetu,a Marta je skoro završila na otpadu. Ipak spašena je,a 1968.ili 1969.bila je postavljena na staru placu, odnosno današnji Trg Stjepana Radića gdje je u ponešto izmjenjenom obliku služila kao gradska fontana. U čast 120.godine rođenja Nikole Tesle 1981.godine, vodarica se seli u centar grada, ponovno u izmjenjenom obliku. Marta je obnavljana nakon toga još dva puta, posljednji konzervatorski zahvati napravljeni su prošle godine.

Legenda kaže da je Marta djevojka iz Pazarišta koja je došla služiti u gospodsku obitelj, a pjesmom je predvodila djevojke tijekom odlaska po vodu. Osnovna nepoznanica oko Martinog kipa jest jeli ju napravio kipar Robert Frangeš Mihanović. Čini se da je i nakon ovoga predavanja to ostala nepoznanica iako puno više stvari govori da Marta nije njegov rad. Uz nekoliko građana predavanje su popratili učenici dva treća razreda gospićke osnovne škole.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Izvor / Foto: lika-epress.hr

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close