VijestiTurizam

VODA JE ŽIVOT – znaju to već stotinama godina u turističkoj Rakovici

Kula iz srednjeg vijeka, u Drežnik Gradu, nalazi se iznad kanjona rijeke Korane. Kroz Rakovicu prolazi mali potok koji je nekad bio mnogo veći i u njemu su živjeli rakovi. Tako je Rakovica i dobila ime, po rakovima koji su u neka prošla vremena boravili u samom centru Općine. Danas rakova više nema, ali potok je i dalje tamo. Kula je napuštena, ali u novoj turističkoj funkciji… a sve  ih povezuje voda. Priča iz Rakovice nepresušna je i bogata, neki bi rekli i neiscrpna tema. Nije se Rakovica turistički razvila slučajno, iako su južno Plitvička jezera, a sjeverno Rastoke, ono što se nalazi između je posebno vrijedno. Znaju to i u Turističkoj zajednici Općine Rakovica, gdje su kroz tri rute prošli cijelom Općinom. Svaka ruta temelji se na jednom prirodnom bogastvu, špilji, vodi i šumi. Nakon prošle priče o Ruti špilje, ovaj put na redu je Ruta vode. Voda je život – a u turističkoj zajednici Općine Rakovica to zaista prepoznaju. Voda povezuje i njihove glavne turističke i s tim razlogom nastala je Ruta vode.

Stari grad Drežnik, par kilometara nedaleko Rakovice, mjesto je u kojem se nalazi srednjovjekovna kula. Serežani su u njoj boravili prije nekoliko stotina godina, a danas je u turističkoj funkciji. Turisti ju mogu razgledati sa stalnim postavom, a s vrha je prekrasan vidikovac s kojeg puca pogled na Plitvičke doline i rijeku Koranu.

Svojevremeno Drežnik grad nije bio mjesto, već je bio središte Drežničke županije koja je bila na prvoj crti obrane od Osmanlija. Takve podatke i brojne druge zanimljivosti u turističkoj sezoni pokazati će vam turistički djelatnik koji tamo svakodnevno boravi i dočekuje goste.

Rijeka Korana podno kule


Rijeka Korana duga je nešto više od 134 kilometra, a cijelom dionicom Rute vode rijeka vijuga Plitvičkim dolinama. Korana razgraničava Ličko-senjsku i Karlovačku županiju, ali ta fizička barijera nije i ona kulturna. Voda je povezivala područje Plitvičkih dolina i Plitvičkih jezera tisućama godina, a u današnje vrijeme nastavlja biti izvor života.

Obilasci mogući na konjima i biciklima

Posebni doživljaj obilaska Rute vode koja uključuje 6 naselja Općine Rakovica. Na tom području nalaze se tri ranča s konjima i jelenima; Terra, Rakovica i Dolina jelena. A osim toga, iznajmiti se za Rutu vode mogu i bicikli na nekoliko mjesta u samoj Rakovici. Rakovica - HTZ v.2

Adrenalinski turizam na Ruti vode

Kod Gajine pećina u Plitvičkim dolinama nalazi se i još jedan drugačiji sadržaj, za one željne adrenalina. Adrenalinski park sa zip-lineom i penjačkim aktivnostima, Rutu vode čine dodatno atraktivnom jer je cilj upravo kraj rijeke…

Više informacija o Ruti vode pronađite na novoj web stranici Turističke zajednice općine Rakovica – plitvickedoline.hr. 


Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara


Izvor: Sponzorirano | Foto: TZ Općine Rakovica

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close