Kućni ljubimciVijesti

Vlasnici pasa u Hrvatskoj uskoro bi mogli plaćati porez na pse?

Vlasnici pasa u Hrvatskoj mogli bi uskoro plaćati za svog ljubimca državi porez od 100 eura, piše slobodnadalmacija.hr


Ova odredba sastavni je dio novog prijedloga Zakona o zaštiti životinja koji bi trebao biti izglasan do kraja godine, a na snagu stupiti 1. siječnja 2017. godine. Odluči li se država za uvođenje ovog poreza, on bi mogao zahvatiti oko 350 tisuća registriranih vlasnika pasa.

Ministarstvu poljoprivrede smatra da bi uvođenje ovakvog poreza potaklo vlasnike pasa da osiguraju kontrolu razmnožavanja svojih ljubimaca. Jedna ideja je da se kao olakšice od poreza u obzir može uzeti da vlasnik steriliziranog psa ne plaća porez kao ni onaj koji je psa udomio iz skloništa.

Prijedlog je to dr. vet. med. Jurice Ambrožića, predstavnika zagrebačkog Gradskog ureda za poljoprivredu i šumarstvo koji  se  poziva na slične poreze kakve već imaju Austrija i Njemačka. Prema tom prijedlogu porez bi se naplaćivao u nekoliko razreda, pa bi tako udomljene životinje iz skloništa imale popust, čime bi u konačnici rad skloništa za životinje financirali vlasnici ljubimaca, a ne svi porezni obveznici.

Udruga Prijatelji životinja na svojoj internetskoj stranici je objavila da podržava uvođenje tzv. poreza na pse jer smatra da bi uvođenje takvog poreza dovelo “do bolje kontrole mikročipiranja pasa, a time i cijepljenih pasa, a sve u svrhu smanjenja napuštanja pasa i veće odgovornosti i skrbi za pse. Zalažemo se da pritom vrijede olakšice, povlastice i oslobođenje od poreza za udomljene i kastrirane pse (npr. da oni koji udome psa iz skloništa ne moraju platiti porez prvih pet godina, oni koji kastriraju psa plaćaju pola poreza za pse), kao i da se oslobode od plaćanja poreza skloništa i skrbnici koji zbrinjavaju velik broj pasa.”

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara


Foto: pixabay

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close